Economic

Informație îngrijorătoare din Franța! Cu cât s-a redus economia

Informație îngrijorătoare din Franța. Economia franceză se confruntă, din cauza epidemiei, cu cea mai slabă performanță a sa de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Franţa trece printr-o provocare majoră: a intrat în recesiune, Produsul Intern Brut scăzând cu 6% în primele trei luni ale acestui an.

 

PIB-ul  înregistrase deja o scădere de 0,1% în ultimul trimestru al anului trecut din cauza grevei generale împotriva reformei pensiilor. Potrivit estimărilor Băncii Franței, două semestre la rând de declin economic înseamnă recesiune. În martie, per total, activitatea s-a redus cu peste 17%, situație acutizată în ultimele două săptămâni ale lunii trecute, când scăderea a fost de aproape 32% față de o perioadă normală. În această situație de profundă incertitudine, Banca Centrală Franceză se abține de la orice prognoză privind evoluția Produsului Intern Brut pe 2020. Estimează doar că fiecare două săptămâni de menținere a izolării populației la domiciliu înseamnă o pierdere de cel puțin 1,5% din PIB-ul anual.

Au de suferit majoritatea sectoarelor economice, cele mai afectate fiind: construcțiile, comerțul, transporturile și turismul, unde activitatea a fost total oprită. Guvernul îi sfătuieşte pe francezi să nu se grăbească să-și facă rezervări pentru vacanța de vară, iar când o vor putea face să aleagă destinațiile turistice din țară