Social

Informații exclusive despre urmărirea lui Arsenie Boca de Serviciile Secrete

Informații exclusive despre urmărirea lui Arsenie Boca de Serviciile Secrete

Informații în exclusivitate despre urmărirea timp de 42 de ani a părintelui Arsenia Boca de către Securitate au fost publicate în noul număr al revistei ”Evenimentul istoric”

Conform acesteia, Mitropolitul Bălan al Ardealului l-a sfătuit în perioada 1937-1938, pe tânărul Zianu Boca, fiu de țărani din Munții Apuseni, care pe-atunci era student de frunte la Cernăuți, la Teologie, să se facă călugăr. Astfel, acesta a fost călugărit la Mănăstirea Sâmbăta și i-a fost dat numele de Arsenie. Și, după scurt timp, în 1939, mitropolitul l-a trimis pe călugărul de doar 29 de ani, monahul cu ochi de foc, precum îngerii, la Muntele Athos, să se înduhovnicească.

Pe muntele Athos, s-a petrecut cu părintele o minune

Pe muntele Athos, s-a petrecut cu părintele o minune: o iluminare foarte puternică ce i-a schimbat toată viața. Din umilință și din smerenie, părintele n-a vorbit niciodată despre ce i s-a întâmplat atunci, în 1939, la Sfântul Munte. Decât o dată, și chiar și atunci, puțin. Despre cum s-a transformat părintele Arsenie după această întâmplare și care au fost acțiunile sale viitoare descoperi în noul număr al revistei Evenimentul Istoric.

Când nu faci și sigur faci. O concluzie corectă

O concluzie corectă. Deși pr. Arsenia Boca nu se implica în treburile lumești, ca în filmele proaste din anii 50, inacțiunea este o dovadă a acțiunii, în viziunea Agenturii Ardeal. ”În decursul de la 13-18 VIII a.c. nu a venit la mănăstire niciun legionar, lucru care dă de bănuit. Se vor evita de legionari zilele mari, cand bănie că vor fi supravegheați.”

Totodată, extrem de zelos, în decembrie 1943, șeful de post raportează că intenția pr. Arsenie Boca de a-și construi o chilie în munte este un indiciu că vrea să adăpostească legionari

Mai multe mărturii inedite despre cum a fost acesta urmărit de securitate, timp de 42 de ani, veți putea citi în articolul: ”Documente din dosarul secret. Arsenie Boca, urmărit timp de 42 de ani de Serviciile Secrete”

Iadul din spitalele de psihiatrie comuniste

Un alt subiect interesant este si cel care ilustrează Iadul din spitalele de psihiatrie comuniste. Constantin Bălăceanu Stolnici, în vârstă de 97 de ani, om de știință român, medic neurolog și membru al Academiei Române este ultimul reprezentant al aristocrației românești. Urmând calea neurologiei încă de tânăr, acesta a avut posibilitatea de a lucra și alături de medici psihiatri în timpul regimului comunist.

Psihiatria de atunci era total diferită față de psihiatria de acum pentru că, nu apăruseră încă medicațiile psihotrope. Nu știu dacă vă puteți imagina un spital în care, nu aveai la îndemână pentru calmarea bolnavilor, decât somniferele sau clorhidratul. Acestea erau niște substanțe foarte active, dar care îi turtea total. În schimb, bolnavii foarte agitați, trebuiau legați. Pentru asta, existau două metode: cămașa de forță sau lanțuri și cătușe. Eu am apucat perioada în care bolnavii erau legați și închiși sub cheie. O imagine de ansamblu a întregii perioade poate fi găsită în revista Evenimentul Istoric, acum pe piață.

 

Spionii spun lucruri trăznite

În această ediție demonstrăm faptul că spionii spun lucruri trăznite. Publicăm în exclusivitate o telegramă ajunsă în centrala CIA de la unul dintre agenții infiltrați în România comunistă. Textul nu e important ca informații conținute, ci e un exemplu perfect pentru capcanele muncii de spionaj într-o țară ostilă, într-un regim în care străinii sunt izolați și au contacte puține cu eventualele surse bine informate din țara țintă.

Telegrama este din 25 ianuarie 1955 și are două pagini. Subiectul este ”Atmosfera politică din România” și este bazat, aproape sigur, pe discuțiile cu o sursă românească. Află cum a ajuns acest agent CIA să creadă că un țărănist și un mason îl vor îndepărta de la putere pe Gheorghe Gheorghiu Dej din noul număr al revistei Evenimentul Istoric.