Diverse

Inginerii au decis. „Cathedral Plaza” va fi pusă la pământ bucată cu bucată

Inginerii au decis. „Cathedral Plaza” va fi pusă la pământ bucată cu bucată
FOTO: observatornews

S-a decis demolarea clădirii Cathedra Plaza, însă nu e atât de ușor pe cât s-a crezut. După îndelungi discuții, specialiștii au ajuns la concluzia că imobilul va putea fi demolat doar bucată cu bucată.

Inginerii au decis. „Cathedral Plaza” va fi pusă la pământ bucată cu bucată

Acest lucru se va întâmpla în decursul unui an, pentru că sistemele de demolare prin implozie nu intră în discuție. În caz contrar, e posibil să fie afectată structura de rezistență a clădirilor din jur, în mod special a Catedralei Sfântul Iosif. Potrivit specialiștilor, clădirea se va demola în ordinea inversă construirii.

„Fiecare etaj va fi demontat separat”

„Posibilitatea este una singura de fapt și sigură în acelasi timp și anume o demolare mecanizată. Practic să demolăm în ordinea inversă construirii ei. Bucată cu bucată, începând evident de la ultimul etaj. Se începe prin montarea unor macarale turn, apoi se montează niște sisteme de protecție, plasă pe faţadă, protecţie antipraf.

Tot la început vor fi scoase toate geamurile clădirii. Apoi, întreg şantierul va fi deasupra clădirii, pe acoperiş, la 75 de metri înălţime. Acolo, echipe de muncitori cu mini excavatoare vor rupe părţi din clădire de la exterior către interior. Toate vor fi coborâte, bucată cu bucată, cu ajutorul unor macarale. Fiecare etaj va fi demontat separat.

„Nu va fi oprită circulația în zonă”

Acelaşi sistem a fost folosit şi pentru a demola Turnul Basarab, unde se testau ascensoarele din Palatul Parlamentului. O clădire înaltă de 115 metri, cu 23 de etaje. (…)

Pentru noi, ca si constructor specializat, lucrarea asta nu este una dintre cele mai dificile. Este important de spus si că nu ar trebui oprită circulatia in zona. Există spatiu de manevră suficient”, a declarat Dana Ioanițescu, reprezentant firmă de demolări.

Pentru ridicarea Cathedral Plaza a fost nevoie de 60 milioane de euro

Când Cathedral Plaza a fost ridicată au fost cheltuiți nu mai puțin de 60 milioane de euro, dar Nicușor Dan e convins că va fi demolată cu doar 6 milioane de euro. Tot prin sistemul de demolare bucată cu bucată a fost pus la pământ și turnul JPMorgan din New York.