Economic Lifestyle

Îngrijorare în rândul apicultorilor din cauza vremii

Îngrijorare în rândul apicultorilor din cauza vremii

Îngrijorare în rândul apicultorilor din cauza vremii! Primăvara răcoroasă şi neobişnuit de închisă îi îngrijorează pe apicultori. Ei spun însă că pandemia le-a adus şi beneficii albinelor: un aer mai curat, mai puţin poluat şi linişte.

Restricţiile de circulaţie pe timp de pandemie au adus beneficii albinelor – este de părere Sorin Serac.

Sorin Serac, apicultor: Pentru albine a fost extraordinar, pentru că au luat o pauză de la poluare. Chiar şi dacă am ieşit din iarnă cu familii slabe, datorită faptului că poluarea nu a mai fost atât de mare, au putut să se dezvolte în voie şi într-un timp relativ scurt. Nici agitaţia din stupi nu mai e aşa cum era în anii trecuţi.

Sorin Serac a trecut la apicultură, după ce a înfiinţat o cultură de lavande. Astfel, nu este nevoie să plece în pastoral.

Sorin Serac: Ţinându-le aici pe vatră am creat noi ceea ce au ele nevoie. În spate avem o pădure de salcâmi, în lateral avem o cultură de lavandă şi în spatele lor o cultură de facelia, care să suplimenteze puţin confortul lor.

Anul acesta, marea provocare pentru apicultori rămâne vremea neobişnuit de rece lucru care a dus la probleme privind flora și dezvoltarea familiilor de albine. Inghețul din aprilie și recentele ploi nu asigură un climat bun de dezvoltare și producție a mierii. Familiile de albine nu au de mâncare.

Sorin Serac: Eu zis că o să fie probleme cu producţia de miere. Fiind nopţile foarte reci, am avut zile ploioase, zile mai friguroase, albina a ieşit din stup târziu, salcâmul nu a înflorit. Să vedem pe parcurs. Sperăm să se schimbe timpul, pentru că albinelor le place căldura