Economic

INS avertizează: Vin scumpirile! Ce sectoare vor înregistra cele mai mari creșteri de prețuri

INS avertizează: Vin scumpirile! Ce sectoare vor înregistra cele mai mari creșteri de prețuri
Sursa foto: evz.ro

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), managerii români estimează, pentru următoarele trei luni, o creştere a preţurilor în construcţii şi comerţul cu amănuntul.

Potrivit datelor INS; în sectorul comerţului cu amănuntul, managerii estimează pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +10%).
Totodată, conform prognozei menționate, o evoluție similară va înregistra volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural +14%), precum și a numărului de salariaţi (sold conjunctural +12%).
Managerii societăţilor comerciale estimează însă că, în intervalul stanbilit, vom asista și la o creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +25%).
Prognoza vine în contextul în care Guvernul a decis deja majorarea TVA-ului pentru mai multe categorii de produse alimentare. Astfel, potrivit deciziilor luate în cadrul ședințelor de guvern, TVA-ul de 5% existent a fost majorat cu 4 puncte procentuale, ajungând să atingă 9%, iar pentru produsele care sunt deja taxate cu 9% TVA se vor înregistra majorări mai mari pentru a se ajunge la valoarea de 19%.

Și în construcții cresc prețurile

Un alt domeniu în care se preconizează creștere de prețuri este cel al construcțiilor. Potrivit estimărilor din luna august 2023, în activitatea din acest sector se va înregistra pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +8%). Și, deși se confruntă cu un deficit mare de forță de muncă, managerii estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%). Însă, în ceea ce priveşte evoluția preţurilor lucrărilor de construcţii, datele INS indică o creştere a acestora (sold conjunctural +28 %).
INS a efectuat și luna trecută o anchetă de conjunctură care reflectă estimările managerilor întreprinderilor cu privire la tendinţele în evoluţia activităţii economice. Rezultatele în domeniul lucrărilor de construcţii indicau o prognoză de creștere a preţurilor (sold conjunctural +24 %).

Majorări moderate în servicii

Conform rezultatelor anchetei realizate de INS în luna august, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%).
Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0%. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +14%).
Și în domeniul serviciilor analiza INS indică fatptul că, în perioada următoare, cererea va înregistra o relativă stabilitate (sold conjunctural +4%), la fel ca și numărul de salariaţi (sold conjunctural +3%). Dar și în acest caz, potrivit opiniei managerilor intervievați, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +9%), conform Adevărul.