Lifestyle

Insectele pot suferi din cauza lipsei polenului. Explicațiile specialiștilor

Insectele pot suferi din cauza lipsei polenului. Explicațiile specialiștilor

Insectele pot suferi din cauza lipsei polenului. Explicațiile specialiștilor. Cercetătorii europeni au făcut un studiu despre insectele care au ieșit din hibernare mai devreme în acest an. Conform Daily Mail, s-a descoperit că bondarii ajută plantele să producă flori mai devreme decât ar trebui.

Din cauza schimbărilor climatice,  insectele pot suferi din cauza lipsei polenului. Explicația constă în faptul că unele plante încă nu au înflorit. Astfel, bondarii mușcă frunzele plantelor care nu au înflorit încă. În acest mod provoacă daune intenționate într-un mod în care accelerează înflorirea. În experimente, comportamentul neobișnuit a avut un efect drastic asupra producției de flori, plantele înflorind cu 2-4 săptămâni mai devreme.

„Seceta sau infecția cu patogeni, pot provoca înflorirea timpurie”

Coautorul studiului, dr. Mark Mescher, este de părere că, există mai mulți factori de stres, „precum seceta sau infecția cu patogeni, pot provoca înflorirea timpurie”.

„În acele cazuri, ar putea semnala o schimbare de strategie a plantelor pentru investiția în reproducție pe termen scurt. În cazul în care planul de supraviețuire pe termen lung este amenințat”, a spus acesta.

„La nivel de mecanism, daunele produse de albine ar putea declanșa răspunsuri psihologice în plantă. E un lucru pe care îl investigăm deocamdată”, a continuat doctorul. „Comportamentul destructiv ar putea fi benefic albinelor prin accesul timpuriu la resursele florale, nectarul și polenul, iar plantele ar putea beneficia prin reacția la un stimul care le face conștiente că albinele sunt prezente și pot poleniza florile”, a mai spus Mark Mescher, conform DCNews.