International

Întâlnirea lui Joe Biden cu Xi Jinping. Ce subiecte au fost dezbătute

Întâlnirea lui Joe Biden cu Xi Jinping. Ce subiecte au fost dezbătute
sursa foto CNN

Deși oficialii au încercat să mențină așteptările la un nivel scăzut înainte de întâlnirea de miercuri dintre Joe Biden și Xi Jinping, întrevederea a avut ca rezultat acorduri pe mai multe subiecte cheie. „Cred că acestea sunt unele dintre cele mai constructive și productive discuții pe care le-am avut. Am făcut câteva progrese importante”, a declarat președintele Biden după întâlnire.

Președintele Xi a recunoscut anterior că relațiile dintre SUA și China „nu au fost niciodată liniștite”. După întâlnire, el a adăugat că ușa discuțiilor dintre cele două superputeri „nu poate fi închisă din nou”. Iată cinci lucruri pe care le-am aflat din discuțiile lor din California.

Măsuri de combatere a schimbărilor climatice

Cele două țări sunt cei mai mari emițători de dioxid de carbon din lume. Acestea au convenit asupra unor măsuri suplimentare de combatere a schimbărilor climatice. Dar nu s-au angajat să renunțe la utilizarea combustibililor fosili. Țările au promis să coopereze pentru a reduce emisiile de metan. Un gaz cu efect de seră deosebit de puternic. Și să sprijine eforturile globale de triplare a energiei regenerabile până în 2030.

„Sunt pași mici, dar importanți în ceea ce privește schimbările climatice.”, a declarat Bernice Lee, expert în China și membru al Chatham House, un think tank britanic. „China este cel mai mare emițător de metan din lume. Iar acțiunile serioase de reducere a acestui gaz sunt esențiale pentru a încetini încălzirea globală pe termen scurt.”, a declarat David Waskow, World Resources Institute.

Traficul de fentanil

Cele două părți au declarat că vor coopera pentru a lupta împotriva traficului de droguri. Iar China a fost de acord să ia măsuri drastice împotriva companiilor chimice. Pentru a opri valul de fentanil ilegal în SUA, care a contribuit la creșterea numărului de decese cauzate de supradoze. Puternicul opioid sintetic a jucat un rol în aproximativ 75.000 de decese în SUA anul trecut. Companiile chineze de producție sunt o sursă nu numai de droguri în sine, ci și de precursori chimici care pot fi combinați pentru a le produce.

China a luat măsuri drastice în ceea ce privește livrările directe către SUA. Ceea ce înseamnă că o mare parte din comerțul ilegal s-a mutat pe rutele care trec prin Mexic. Oficialii americani spun că statul chinez nu a făcut suficient pentru a opri traficul. În timp ce China spune că epidemia de opioide din SUA este exclusiv din vina Americii.

Reluarea comunicării militare

Cele două țări au convenit, de asemenea, să reia comunicarea între militari. Un pas care se afla pe lista de dorințe a americanilor. Legăturile militare au fost întrerupte de China anul trecut. După ce Nancy Pelosi, pe atunci președinte al Camerei Reprezentanților a SUA, a vizitat Taiwanul. Relațiile s-au deteriorat și mai mult după ce, la începutul acestui an, un presupus balon de spionaj chinezesc a plutit pe teritoriul continental al SUA. Înainte de a fi doborât deasupra Oceanului Atlantic.

„În timpul Războiului Rece, Statele Unite și Uniunea Sovietică au menținut întotdeauna comunicarea între militari. Pentru a evita orice accident sau interpretare greșită a intențiilor. Care ar putea provoca un război între puterile nucleare. Acest lucru trebuie să fie valabil și acum între China și SUA”, a declarat Mick Mulroy, fost adjunct al secretarului adjunct al apărării din SUA.

Realizare diplomatică

Deși au existat mai multe puncte de discuție, simplul fapt că a avut loc o întâlnire, iar Biden și Xi și-au dat mâna, este un semn pozitiv.  Faptul că doi dintre cei mai puternici președinți din lume își vorbesc unul altuia este o realizare diplomatică în sine. Dacă aceștia pot conveni să păstreze legătura, atunci doar acest lucru ar putea fi considerat un succes.

La începutul întâlnirii, Biden i-a spus dlui Xi: „Apreciez conversația noastră, deoarece cred că este primordial ca noi doi să ne înțelegem clar, de la lider la lider, fără concepții greșite sau erori de comunicare”. Liderul chinez a fost de acord. „Conflictul și confruntarea au consecințe insuportabile pentru ambele părți”, a spus Xi.

Ofrandă de pace

După întâlnire, Xi a lăsat să se înțeleagă că Beijingul este deschis să trimită mai mulți urși panda la grădinile zoologice din SUA. Pentru China, urșii drăgălași sunt văzuți ca o „comoară națională”. Țara a folosit timp de decenii așa-numita diplomație a panda pentru a ajuta la promovarea relațiilor cu alte țări. „Panda sunt de mult timp trimiși ai prieteniei între popoarele chinez și american.”, a declarat Xi în fața unei audiențe de lideri de afaceri la un dineu, conform BBC .