International

Moment istoric. Întâlnire între Xi Jinping și Joe Biden. Care sunt subiectele de discuție

Moment istoric. Întâlnire între Xi Jinping și Joe Biden. Care sunt subiectele de discuție
sursa foto CNN

Președintele american Joe Biden se întâlnește miercuri cu liderul chinez Xi Jinping pentru prima dată într-un an. Cu scopul de a purta discuții care ar putea atenua fricțiunile dintre superputerile adversare. În ceea ce privește conflictele militare, traficul de droguri și inteligența artificială. Cu toate acestea, un progres profund în ceea ce privește diferențele vaste care separă superputerile economice ale lumii s-ar putea să trebuiască să aștepte o altă zi.

Oficialii de pe ambele maluri ale Pacificului au stabilit așteptări scăzute. Întrucât Biden și Xi urmează să discute despre Taiwan, Marea Chinei de Sud, războiul dintre Israel și Hamas. Dar și invazia Rusiei în Ucraina, Coreea de Nord și drepturile omului. Fiecare dintre acestea fiind domenii în care liderii nu au reușit să rezolve dezacorduri îndelungate.

Întâlnire între Xi Jinping și Joe Biden

Biden și Xi au sosit marți la San Francisco. Unde urmau să se întâlnească în marja summitului Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC). Liderii din grupul de 21 de țări membre și sutele de directori executivi prezenți la San Francisco pentru a-i curta, se întâlnesc pe fondul slăbiciunii economice chineze. Dar și al certurilor teritoriale latente ale Beijingului cu vecinii. Sau al conflictului din Orientul Mijlociu, care divizează Statele Unite de aliați.

Eforturile de a coregrafia cu atenție vizita lui Xi ar putea fi date peste cap în orașul agitat din nordul Californiei. În ciuda eforturilor de a alunga oamenii fără adăpost de pe străzi. Traseul de la aeroport până la locul conferinței a fost străjuit de manifestanți pro și contra Partidului Comunist Chinez aflat la putere. O priveliște neobișnuită pentru Xi, care a vizitat ultima dată Statele Unite în 2017.

Legăturile bilaterale

Biden a căutat o diplomație directă cu Xi. Mizând pe faptul că o relație personală pe care a cultivat-o timp de o duzină de ani cu cel mai puternic lider chinez de la Mao Zedong încoace ar putea salva legăturile bilaterale. Care devin din ce în ce mai ostile. Xi și Biden sunt așteptați să se întâlnească departe de locul de desfășurare a conferinței. Pe o proprietate vastă situată la kilometri distanță de San Francisco. Aleasă cu grijă pentru securitatea, seninătatea și izolarea sa.

„Masa a fost așezată… pe parcursul mai multor săptămâni. Pentru ceea ce sperăm că va fi o conversație foarte productivă, sinceră și constructivă.”, a declarat John Kirby, un purtător de cuvânt al Casei Albe.

Presiuni și influență

În timpul întâlnirii, care ar putea dura câteva ore, se așteaptă ca Biden să facă presiuni asupra lui Xi. Pentru ca acesta să folosească influența Chinei. În scopul de a îndemna Iranul să nu întreprindă acțiuni provocatoare. Și să nu-și încurajeze oamenii să intre în luptă. Cu scopul de a evita o escaladare regională a conflictului dintre Israel și Hamas. De asemenea, se așteaptă ca el să ridice problema „operațiunilor de influență” chineze în alegerile străine și a statutului cetățenilor americani despre care Washingtonul consideră că sunt reținuți pe nedrept în China.

Oficialii americani s-au așteptat la măsuri concrete pentru a restabili conversațiile la nivel de personal între cele două țări. Pe o serie de probleme specifice, de la comunicații între militari la reducerea fluxului de fentanil, gestionarea creșterii tehnologiilor de inteligență artificială, gestionarea comerțului și a climei. Multe dintre substanțele chimice folosite pentru fabricarea fentanilului provin din China, spun oficialii americani, conform Reuters .