Actual International

Iohannis, Macron, Scholz și Draghi s-au întâlnit cu Volodimir Zelenski. Dmitri Medvedev i-a atacat pe liderii europeni. FOTO

Iohannis, Macron, Scholz și Draghi s-au întâlnit cu Volodimir Zelenski. Dmitri Medvedev i-a atacat pe liderii europeni. FOTO

Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi s-au întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Cei cinci lideri au făcut o fotografie de grup înaintea discuțiilor oficiale.

Iohannis, Macron, Scholz și Draghi s-au întâlnit cu Volodimir Zelenski. Dmitri Medvedev i-a atacat pe liderii europeni

FOTO: Captura TV

Cei cinci lideri discută despre sprijinul oferit Ucrainei pentru a face față invaziei Rusiei, dar și despre eforturile de reconstrucție care vor fi necesare după încheierea războiului. Candidatura Ucrainei la Uniunea Europeană este de asemenea pe agenda discuțiilor.

FOTO: Captura TV

Anterior, cei patru lideri europeni, protejaţi de mai multe echipe de securitate şi militari şi înconjuraţi de jurnalişti, au vizitat orașul Irpin, distrus de bombardamente.

FOTOGEAFII: presidency.ro

”Nu există cuvinte pentru a descrie tragedia umană de neimaginat şi distrugerile oribile pe care le-am văzut astăzi în Irpin”, a scris, joi, Iohannis, pe Twtter, după vizita la Irpin.

Şeful statului cere pedepsirea tuturor vinovaţilor.

”Îmi reînnoiesc ferm apelul pentru ca toţi autorii ruşi să fie traşi la răspundere de justiţia penală internaţională, pe care România o susţine pe deplin”.

Oleksi Cernișov, ministrul ucrainean pentru Dezvoltare, le-a spus liderilor europeni că peste 12.000 de blocuri de locuințe au fost distruse de la începutul invaziei ruse. El le-a arătat și mașinile în care rușii au ucis femei și copii care încercau să fugă din calea luptelor.

„Rușii ținteau aceste mașini, avem imagini cu aceste mașini, erau familii întregi în ele, rușii au tras în aceste mașini, familii, femei, copii, nu era niciun bărbat în ele. Doar omorau cu bună știință oamenii din aceste mașini. Nu prezentau niciun fel de risc din punct de vedere militar, oamenii doar încercau să fugă, să scape din Irpin și i-au omorât în mașinile lor. Nu sunt orice fel de mașini, acestea sunt chiar mașinile în care au fost uciși. Vedeți că mașinile sunt arse”, a spus Cernișov.

Cei patru au ajuns joi dimineața la Kiev cu trenul

În timp ce vizita este în plină desfăşurare, iar semnalele liderilor europeni reprezintă un apel la pace, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, fost premier și președinte, i-a atacat joi, într-un mesaj publicat pe Twitter, pe liderii europeni care au mers în vizită la Kiev.

Vizita „nu va aduce Ucraina mai aproape de pace”, spune Medvedev.

Liderul rus i-a ironizat pe cei trei lideri europeni, Macron, Scholz și Draghi, care împreună cu președintele României Klaus Iohannis au mers joi la Kiev. Medvedev a folosit o insultă rasistă și disprețuitoare legată de stereotipurile bucătăriilor celor trei națiuni UE.

„Fanii europeni ai broaștelor, lebărului și spaghetelor adoră să viziteze Kievul. Fără folos”, a scris Medvedev, pe Twitter.

Fostul președinte al Rusiei spune că liderii europeni vor promite Ucrainei aderarea la UE și armament vechi, se vor „aprinde” cu horincă și vor pleca acasă cu trenul „ca acum 100 de ani”.

„Totul este bine. Cu toate acestea, nu va aduce Ucraina mai aproape de pace. Ceasul ticăie”, a mai scris Medvedev.