Actual International

Iohannis a ajuns, cu maximă discreție, la Kiev. Macron, Scholz şi Draghi s-au ţinut de cuvânt şi au ajuns acolo cu trenul

Iohannis a ajuns, cu maximă discreție, la Kiev. Macron, Scholz şi Draghi s-au ţinut de cuvânt şi au ajuns acolo cu trenul
FOTO: zdg.md

Președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi s-au ţinut de cuvânt şi au plecat la Kiev. Acolo a ajuns, în această dimineață și Kalus Iohannis, tot cu trenul, deși nu a existat nicio informație oficială că va face deplasarea.

Emmanuel Macron, Olaf Scholz şi Mario Draghi s-au ţinut de cuvânt şi au plecat la Kiev cu trenul.

Emmanuel Macron, Olaf Scholz şi Mario Draghi s-au urcat la bordul acestui tren special în Polonia a transmis postul german de televiziune ZDF şi cotidianul italian La Repubblica, care publică o fotografie cu cei trei lideri în tren.

Organizarea vizitei celor trei lideri europeni a durat mai multe săptămâni, ei încercând să contracareze criticile din Ucraina în legătură cu răspunsul lor la războiul declanşat de Rusia.

Şeful statului român Klaus Iohannis s-a alăturat delegaţiei joi dimineaţă, ajungând tot în gara din Kiev. Primele etape ale programului au fost ţinute secrete din motive de securitate.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să-i primească pe liderii europeni în cursul acestei dimineţi, la Palatul Maryinsky, sediul Preşedinţiei, pentru discuţii considerate cruciale înainte de summitul european din 23 şi 24 iunie.

În jurul prânzului este programată o conferinţă de presă, urmată de un „prânz privat”.

Preşedintele francez ar urma să facă o plimbare pe străzile din Kiev, apoi să se întâlnească cu jandarmii francezi care participă la investigaţiile ucrainene privind crimele de război.

Plecarea delegaţiei este programată pentru seară, pe o rută similară, preşedintele francez fiind aşteptat la Paris vineri, în a doua parte a zilei.

Kievul a criticat Franţa, Germania şi, într-o măsură mai mică, Italia pentru o presupusă lentoare în acordarea de sprijin, acuzându-le de întârzieri în livrarea de arme şi că pun propria prosperitate înaintea libertăţii şi securităţii Ucrainei.

Mesajul celor trei lideri europeni este să-i convingă pe cei doi actori ai evenimentelor actuale, Zelenski şi Putin să facă pace.

Întrebat despre declarațiile sale potrivit cărora Rusia nu ar trebui umilită, Macron a declarat pe Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu că ”în faţa războiului decis de Rusia împotriva Ucrainei şi a poporului ucrainean, poziţia Franţei şi a Europei este clară din prima zi”, dar este o putere de temut și nimeni nu vrea un război cu poporul rus.

Președintele Franței a mai susținut că singura soluție pentru un acord cu Rusia este ca Zelenski să negocieze, pentru că discuțiile sunt „o chestiune de bun simț”.

Vizita lui Emmanuel Macron la Kiev, are loc între summitul UE din 23-24, summitul G7 (26-28 iunie) din Bavaria și cel al NATO de la Madrid (28-30 iunie). Cum este de neimaginat că Macron ar putea să lipsească de la unul din acestea, și cum președinția franceză a UE se încheie pe 30 iunie, singurul moment în care el ar putea face un salt la Kiev este acum, astfel zis exact în momentul în care soarta noului său mandat de cinci ani și viitorul guvernării se află în joc peste câteva zile, în alegerile de duminica ce vine.