Social

Ionel Dancă: „Ordonanță de urgență privind urgentarea proiectelor de infrastructură rutieră sau feroviară”

Ionel Dancă: „Ordonanță de urgență privind urgentarea proiectelor de infrastructură rutieră sau feroviară”.

Ionel Dancă, șeful Cancelariei a anunțat că a fost dată o ordonanţă de urgenţă care permite de acum autorităţilor locale să urgenteze proiectele de infrastructură rutieră sau feroviară, realizate cu fonduri europene.

Noutatea constă în faptul că vor putea, de exemplu, să construiască centuri ocolitoare. Acestea vor putea să decongestioneze traficul în localităţi, aceasta direct, fără intervenţia Companiei de Drumuri.

Actul normativ a fost calificat de şeful cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, drept o adevărată revoluţie în domeniul infrastructurii de transport. La nivel local există voință și interes pentru rezolvarea proiectelor care au întârziat.

„Proiectele de infrastructură rutieră și feroviară de interes local vor fi preluate de autoritățile locale. Măsura era așteptată și cerută de foarte mult timp și ar rezolva o problemă acută a Programului Operațional Infrastructură Mare.

Respectiv un risc de dezangajare de peste 2 miliarde de euro, tocmai pentru că sunt proiecte care au întârziat. Nu au fost pregătite suficient de către guvernările anterioare și acum acestea au posibilitatea să fie transferate la nivel local.

Unde există voință și interes major pentru realizarea acestora și vor putea fi realizate astfel încât ca România să nu piardă banii europeni atât de importanți pentru realizarea acestor proiecte”, a declarat Ionel Dancă, șeful Cancelariei., conform RADOR.

Tot în ședința de guvern a fost adoptat și un memorandum privind implementarea programului SURE. Acesta este un instrument de solidaritate, lansat de Comisia Europeană în contextul COVID-19. În cadrul acestuia, România ar putea avea acces la 5 miliarde de euro pentru cheltuielile efectuate pe perioada stării de urgență și de alertă.