Social

Ipoteză șocantă în cazul hepatitei misterioase. Specialiștii britanici investighează dacă virusul e transmis de câinii din casă

hepatita

Cel mai recent studiu publicat astăzi de The Telegraph cu privire la cazurile de hepatită necunoscută transmite o ipoteză cu totul îngrijorătoare. Specialiștii britanici au dezvoltat o teorie și investighează dacă animalele de companie precum câinii sunt în spatele creșterii cazurilor de hepatită la copii.

Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) a transmis vineri că numărul cazurilor de hepatită cu debut brusc a crescut cu 18 de săptămâna trecută, ajungând la 163, inclusiv 11 copii care au suferit transplant de ficat după ce organele lor au fost grav afectate.

Ipoteză șocantă în cazul hepatitei misterioase. Specialiștii britanici investighează dacă virusul este transmis de câinii din casă

Oficialii din domeniul sănătății au spus că adenovirusul, o infecție virală de obicei ușoară care provoacă răceala obișnuită, a rămas teoria principală. Dar raportul a adăugat că „un număr relativ mare” de copii afectați – 70% din cei 93 de respondenți la sondaj – fie provin din familii cu câini, fie au avut o altă „expunere” la animalele de companie înainte de a se îmbolnăvi, scrie The Telegraph.

„Se analizează semnificația acestei descoperiri”, au transmis oficialii.

Totuşi, aceştia au remarcat că a avea un câine este ceva „obișnuit în Regatul Unit” și că există „date limitate despre ratele de fond ale deținerii de animale de companie în familiile cu copii mici”, ceea ce face dificilă evaluarea importanței datelor.

A crescut numărul de îmbolnăviri

Potrivit, Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, până în prezent au fost raportate în întreaga lume 228 de cazuri de hepatită infantilă severă de origine necunoscută. Majoritatea au fost înregistrate în regiunea europeană, dar au fost detectate cazuri şi în cele două Americi, în regiunea Pacificului Occidental şi în Asia de Sud-Est.

Primul caz de hepatită infantilă severă de origine necunoscută a fost consemnat în data de 5 aprilie în Marea Britanie la copii cu vârsta sub 10 ani şi fără alte afecţiuni, iar de atunci au fost localizate cazuri similare în Spania, Belgia, Danemarca, Italia, SUA şi Indonezia, printre altele.

Oficialii din domeniul sănătății din Uniunea Europeană, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii investighează o formă nouă de hepatită acută la copii, care nu pare să fie declanșată de virusurile hepatice obișnuite.

Explozie de cazuri în Statele Unite ale Americii

Autorităţile sanitare americane au anunţat vineri că anchetează 109 cazuri de hepatită de origine necunoscută înregistrate la copii din SUA, dintre care cinci soldate cu deces, transmit AFP şi Reuters.

Aceste cazuri de inflamaţie a ficatului au fost detectate în 25 de state şi teritorii americane, iar copiii afectaţi au o vârstă medie de numai doi ani, a precizat un responsabil al Centrului pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC) într-o conferinţă de presă.

Alte peste 200 de cazuri au fost înregistrate în afara SUA, mai ales în Europa, a precizat un alt responsabil. Dată fiind vârsta lor foarte fragedă, copiii afectaţi nu au fost, în cea mai mare parte, eligibili pentru a fi vaccinaţi anti-Covid-19, iar directorul adjunct al CDC pentru boli infecţioase, Jay Butler, a ţinut să sublinieze că „vaccinarea împotriva Covid-19 nu a fost cauza” bolii, precizând că doreşte să pună capăt astfel zvonurilor care circulă pe internet.

Acesta a mai adăugat că infectarea cu Covid-19 nu a fost exclusă ca o potenţială cauză.

Butler a mai precizat că în SUA cazurile au survenit în ultimele şapte luni şi 14% dintre copiii afectaţi au avut nevoie de o grefă de ficat.

„Ştim că această ştire poate fi alarmantă, mai ales pentru părinţii de copii mici, dar este important să amintim că aceste hepatite severe sunt rare”, a dorit el să liniştească publicul. Deşi 90% dintre copiii afectaţi au necesitat internare, în majoritatea cazurilor aceştia s-au vindecat, mai menţionează AFP.

CDC privilegiază totuşi pista unui adenovirus, un tip de virus destul de comun, dar despre care nu se ştia până acum că poate provoca hepatită la copii sănătoşi. S-a confirmat astfel că peste jumătate dintre copiii afectaţi din SUA au fost testaţi pozitiv pentru adenovirusul „tip 41”.

Deşi 90% dintre copiii afectaţi au necesitat internare, în majoritatea cazurilor aceştia s-au vindecat.

Au fost detectate 8 cazuri și în Argentina

Exista 5 tipuri de hepatita cauzate de virusuri hepatitice, mai cunoscute informal sub denumirea de virusuri hepatice: A, B, C, D si E. Pe langa infectia produsa de virus, care ataca celulele hepatice, conducand la o functionare deficitara a ficatului, pot aparea si hepatita toxica (cauzata de abuzul de substante, medicamente), hepatita alcoolica ori hepatita autoimuna (celulele hepatice nu mai sunt atacate de un virus, ci de propriul sistem imunitar).