Social

OMS, alt semnal de alarmă după apariția noilor cazuri de hepatită: „Acest tip de boală afectează în principal copiii”

hepatită

Potrivit OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii), numărul cazurilor de hepatită necunoscută a ajuns la aproximativ 230, la nivelul întregii lumi. Instituţia continuă să primească zeci de semnalări privind hepatita la copii a cărei origine nu a putut fi deocamdată determinată.

OMS, alt semnal de alarmă după apariția noilor cazuri de hepatită: „Acest tip de boală afectează în principal copiii”

Oficialii din domeniul sănătății din Uniunea Europeană, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii investighează o formă nouă de hepatită acută la copii, care nu pare să fie declanșată de virusurile hepatice obișnuite. Până la data de 28 aprilie 2022, această nouă formă de hepatită de cauză inexplicabilă a fost raportată la peste 190 de copii cu vârste cuprinse între o lună și 16 ani din 14 țări, informează reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și cei ai Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Ultimul raport arată o creștere a cazurilor:

„Până la 1 mai, cel puţin 228 de cazuri probabile au fost semnalate OMS în 20 de ţări, iar alte peste 50 de cazuri sunt în curs de investigare. Aceste cazuri au fost raportate în patru din cele şase regiuni ale OMS”, a precizat purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic, în cadrul unui briefing de presă periodic al agenţiilor ONU la Geneva, potrivit agenţiei AFP.

Până la acest moment, originea acestor inflamaţii hepatice severe rămâne un mister. Cele mai multe cazuri au fost raportate în Europa, la început în Marea Britanie.

OMS a fost informată cu privire la 10 cazuri de hepatită acută severă de etiologie necunoscută la copii cu vârsta de sub 10 ani din centrul Scoţiei, pe data de 5 aprilie.

În cazul acestui nou tip de hepatită, se bănuiește că la originea ei ar fi un adenovirus, spune managerul Spitalului Victor Babeș.

Acest tip de hepatită afectează în principal copiii cu vârsta de sub 10 ani. Simptomele sunt icter, diaree, vărsături şi dureri abdominale. În unele cazuri, a fost nevoie de transplant de ficat. Cel puţin un copil a murit.

Situația la noi în țară

Ministerul Sănătății anunţa pe data de 28 aprilie încă două cazuri suspecte de hepatită acută. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii precizau atunci că se aşteaptă rezultate ale analizelor.

Primul caz suspect de hepatită de cauză necunoscută, infirmat ulterior, s-a înregistrat la o fetiţă în vârstă de cinci ani. Ea a fost însă diagnosticată cu boala Wilson şi insuficienţă hepatică şi a suferit un transplant de ficat pe 30 aprilie.Până la 8 aprilie, Marea Britanie ajunsese deja la 74 de cazuri identificate.

Viruşii obişnuiţi care provoacă hepatita virală acută (A-E) nu au fost detectaţi în niciunul dintre cazuri, potrivit Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) şi OMS.

Exista 5 tipuri de hepatita cauzate de virusuri hepatitice, mai cunoscute informal sub denumirea de virusuri hepatice: A, B, C, D si E. Pe langa infectia produsa de virus, care ataca celulele hepatice, conducand la o functionare deficitara a ficatului, pot aparea si hepatita toxica (cauzata de abuzul de substante, medicamente), hepatita alcoolica ori hepatita autoimuna (celulele hepatice nu mai sunt atacate de un virus, ci de propriul sistem imunitar).