International

Israelul a pus la punct primul submarin autonom fără pilot. Va colecta informații secrete

Capture-3.v1
Foto: thedefensepost.com

Israelul a pus la punct, în premieră mondială, primul submarin autonom fără pilot conceput pentru operațiuni secrete de colectare de informații.

Vehiculul subacvatic, denumit Balena Albastră, are aproape 12 metri lungime și puțin peste un metru în diametru. Poate detecta submarine și înregistra semnale acustice și imagini folosind tehnologia radar și electrooptică. Este echipat cu un dispozitiv telescopic pentru detectarea țintelor pe mare și pe coastă.

Top ingineresc

Industria aerospațială israeliană a dezvăluit un mini-submarin fără pilot, de fabricație israeliană, care extinde capacitățile armatei de colectare de informații și reduce semnificativ costul acestor operațiuni.

Mini-submarinul are o lungime de 12 metri. A fost conceput pentru operațiuni secrete de colectare a informațiilor, poate detecta submarine și colectează informații acustice. Este începutul unei noi ere prin folosirea de submarine fără personal uman, marinari.

Dimensiunea submarinului este mică, deoarece nu are nevoie de operatori și face mai dificilă detectarea de către forțele inamice. Vehiculul subacvatic autonom a efectuat cu succes deja mii de ore de operațiuni la adâncime, folosește sisteme radar și electrooptice pentru a detecta ținte maritime și de coastă. Are un sonar cu 100 de senzori pentru colectarea de date. În ultimii ani au fost înregistrate o serie de brevete internaționale privind dezvoltarea sistemului.

ELTA, de elită

Potrivit lui Yoav Tourgeman, vicepreședinte al industriei aerospațiale israeliene și președinte al filialei sale ELTA, mini-submarinul se alătură familiei de platforme terestre, maritime și spațiale fără pilot dezvoltate în Israel și reprezintă un multiplicator de forță.

Pe baza capacităților avansate de inginerie, grupul ELTA de la industria aerospațială israeliană a reușit pentru prima dată în lume să aducă la maturitate producerea unui sistem subacvatic autonom capabil să îndeplinească o gamă largă de operațiuni.

Și americanii sunt aproape

Potrivit unui anunț oficial al Marinei Statelor Unite (U.S. Navy) de anul trecut, în aprilie 2022, a avut loc prima lansare la apă a dronei subacvatice, sau UUV (Unmanned Undersea Vehicles), „Orca” la Huntington Beach, statul California.

„Botezul” reprezintă „pasul decisiv” al programului pentru nave autonome fără pilot, sau drone marine Orca, încadrate într-o categorie distinctă numită XLUUV (abreviere pentru Extra Large Unmanned Undersea Vehicle).

Orașul Huntington Beach este situat la o distanță de 35 de mile (56 km) sud-est de centrul orașului Los Angeles.

Pe site-ul militaryleak.com, care conține articole cu informații globale despre tehnologia de apărare, echipamente militare, contracte, furnizori și altele, scrie că NAVSEA (Naval Sea Systems Command), un organism de bază în cadrul U.S. Navy, a marcat o piatră de hotar importantă în efortul său de a dezvolta capabilități submarine de încredere cu primul test al prototipului Orca.