Actual Diverse

În Israel, persoanele gay ar putea fi refuzate să fie tratate de medici. Măsura vine din partea unui viitor ministru 

În Israel, persoanele gay ar putea fi refuzate să fie tratate de medici. Măsura vine din partea unui viitor ministru 
timeout.com

În cadrul unei emisiuni radio, un viitor ministru din guvernul israelian, care va fi prezentat joi, 29.12.2022, în parlamentul acestei ţări de premierul ales Benjamin Netanyahu, a declarat că pregăteşte măsuri legislative care să le permită medicilor să refuze să trateze membrii comunităţii LGBTQ din raţiuni religioase.

Este vorba despre Orit Strook, membră a Partidului Religios Zionist, iar în viitorul govern, aceasta va ocupa funcția de ministru al Misiunilor Naționale.

Intențiile lui Orit Strook, criticate de președintele Israelului

„Sunt foarte preocupat de declaraţiile din ultimele zile împotriva comunităţii LGBTQ şi a altor sectoare”, a declarat președintele Israelului, Isaac Herzog, adăugând că o astfel de retorică subminează „valorile morale şi democratice”.

De asemenea, premierul Benjamin Netanyahu a calificat declaraţiile lui Strook drept „inacceptabile” şi a negat că guvernul pe care l-a format reprezintă o ameninţare la adresa drepturilor LGBTQ.

Pe de altă parte, criticii săi spun că lui Netanyahu îi va fi greu să controleze coaliţia de guvernare care include partide ultraortodoxe şi de extremă dreapta.

Schimbarea legii anti-discriminare

Pentru a permite refuzul anumitor servicii (dacă acestea contravin credinţelor religioase ale celor care trebuie să le îndeplinească), partidul din care face parte Orit Strook vrea să schimbe legea anti-discriminare.

De asemenea, un alt membru al Partidului Religios Zionist, Simcha Rothman, a declarat că modificările le vor permite proprietarilor de hoteluri să refuze să cazeze persoane gay.

În acest context, Simcha Rothman a declarat că „libertatea înseamnă şi dreptul unei persoane de a boicota sau a nu boicota anumite grupuri de persoane”.

De altfel, „Netanyahu are o poziţie foarte slabă aşa că nu are cum să se opună acestor forţe extremiste, în care găsim mulţi nebuni”, potrivit lui Yossi Beilin, un fost ministru al Justiţiei.

„Poate că el nu vrea să implementeze astfel de măsuri, dar nu văd cum ar putea să le evite. N-am mai fost până acum într-o astfel de situaţie”, a mai adăugat Yossi Beilin.

Menționăm faptul că în cursul zilei de joi, 29.12.2022,  premierul israelian desemnat Benjamin Netanyahu îşi va prezenta guvernul, potrivit digi24.ro.