International

Israelul este de acord cu pauza umanitară. Când vor înceta focurile în Gaza

Israelul este de acord cu pauza umanitară. Când vor înceta focurile în Gaza
sursa foto B1TV

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul ar lua în considerare „mici pauze tactice” în luptele din Fâșia Gaza. Pentru a lăsa ostaticii să plece sau pentru a permite trecerea ajutorului. Dar a respins din nou apelurile pentru o încetare a focului, în ciuda presiunii internaționale.

Israelul a încercuit orașul Gaza, dens populat, în nordul enclavei, unde își are sediul gruparea islamistă Hamas. Armata israeliană a declarat că a cucerit un complex de militanți. Și că se pregătește să atace luptătorii care se ascund într-un labirint de tuneluri subterane.

Pauză umanitară în Gaza

Cel puțin 23 de palestinieni au fost uciși. În două lovituri aeriene israeliene separate, în orașele Khan Younis și Rafah din sudul Fâșiei Gaza. Au declarat oficiali din domeniul sănătății.

În Khan Younis, un bărbat  a fost salvat dintre dărâmăturile unei case. Acesta a avertizat că Israelul va primi „o lecție foarte dură”. „Acesta este curajul așa-numitului Israel, își arată puterea și puterea împotriva civililor, a bebelușilor dinăuntru, a copiilor dinăuntru și a bătrânilor”, a declarat reporterilor bărbatul, care și-a dat numele de Ahmed Ayesh.

Război în Orientul Mijlociu

Israelul a bombardat enclava de la raidul Hamas în sudul Israelului de acum o lună. Când luptătorii săi au ucis 1.400 de persoane și au luat 240 de ostatici. Oficialii din domeniul sănătății din Gaza spun că asaltul israelian a ucis peste 10.000 de palestinieni. Inclusiv aproximativ 4.100 de copii.

Atât Israelul, cât și Hamas au respins apelurile din ce în ce mai numeroase pentru oprirea luptelor. Israelul spune că ostaticii ar trebui să fie eliberați mai întâi. Hamas spune că nu îi va elibera și nici nu va înceta luptele cât timp Gaza este atacată.

Încetarea focurilor

Netanyahu a declarat că o încetare generală a focului ar îngreuna efortul de război al țării sale. Dar o pauză a luptelor din motive umanitare, o idee susținută de principalul aliat al Israelului, Statele Unite, va continua să fie luată în considerare în funcție de circumstanțe.

„În ceea ce privește micile pauze tactice, o oră aici, o oră acolo. Le-am mai avut înainte. Presupun că vom verifica circumstanțele pentru a permite intrarea de bunuri, bunuri umanitare. Sau ieșirea ostaticilor noștri, ostatici individuali.Dar nu cred că va fi o încetare generală a focului. „, a declarat luni Netanyahu.

Poziția SUA

Președintele american Joe Biden a discutat despre astfel de pauze și despre posibile eliberări de ostatici. Într-o convorbire telefonică cu Netanyahu luni, reiterându-și sprijinul pentru Israel. Subliniind în același timp că acesta trebuie să protejeze civilii, a precizat Casa Albă.  La fel ca Israelul, SUA se tem că Hamas ar profita de o încetare totală a focului pentru a se regrupa.

ONU cere încetarea atacurilor

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni că Gaza devine un „cimitir pentru copii”. Acesta a făcut apel la o încetare imediată a focurilor.

„Operațiunile terestre ale Forțelor de Apărare ale Israelului și bombardamentele continue lovesc civili. Dar și spitale, tabere de refugiați, moschei, biserici și facilități ale ONU, inclusiv adăposturi. Nimeni nu este în siguranță. În același timp, Hamas și alți militanți folosesc civili ca scuturi umane. Și continuă să lanseze rachete fără discriminare spre Israel.”, a declarat Guterres reporterilor.

Resurse limitate

Organizațiile internaționale au declarat că spitalele nu pot face față răniților. Iar alimentele și apa potabilă se epuizează. Livrările de ajutoare fiind departe de a fi suficiente.

„Avem nevoie de o încetare imediată a focului umanitar. Au trecut 30 de zile. Destul este destul. Acest lucru trebuie să se oprească acum.”, se arată într-o declarație a șefilor mai multor organisme ale Națiunilor Unite de luni.

Armata israeliană

Armata israeliană a declarat marți că a preluat controlul asupra unui bastion militar al Hamas din nordul Fâșiei Gaza. Unde a precizat că forțele au localizat rachete și lansatoare antitanc, arme și diverse materiale de informații.

Avioanele israeliene au lovit mai mulți militanți Hamas. Care se baricadaseră într-o clădire din apropierea spitalului al-Quds. Și care plănuiau să lanseze un atac asupra forțelor israeliene, conform Reuters .