International

Secole de război în Gaza. O scurtă istorie a bătăliilor

Secole de război în Gaza. O scurtă istorie a bătăliilor
sursa foto american friends service committee

Gaza, care a prosperat în antichitate ca centru comercial pe coasta mediteraneană unde Asia întâlnește Africa, a fost locuită de mii de ani. Și a fost disputată de faraoni egipteni, babilonieni, filisteni, greci macedoneni, romani, arabi, mongoli, cruciați, otomani și chiar de Napoleon. A fost parte a unei vechi confederații filistine de cinci orașe de-a lungul câmpiei de coastă. Gaza a figurat în relatările biblice.

Alexandru cel Mare a asediat și a capturat orașul Gaza, ucigând bărbații și înrobind femeile și copiii. În epoca romană, creștinismul s-a răspândit acolo și încă mai există o comunitate creștină minusculă în Gaza. A cărei biserică a fost avariată în timpul ultimei runde de ostilități.

Secole de război în Gaza

Armatele arabe au invadat Gaza acum 1.400 de ani și au adus islamul. Gaza a făcut parte din Imperiul Otoman în cea mai mare parte a perioadei cuprinse între secolul al XVI-lea și 1917. Când a fost cucerită de trupele britanice în timpul Primului Război Mondial.

În ultimul secol, Gaza a trecut de la conducerea militară britanică la cea egipteană și apoi la cea israeliană. În prezent, este o enclavă îngrădită. Locuită de aproximativ 2,3 milioane de palestinieni, majoritatea dintre ei descendenți ai refugiaților. Iată câteva dintre cele mai importante repere ale istoriei sale recente.

1948 – Sfârșitul dominației britanice

Pe măsură ce dominația colonială britanică a luat sfârșit în Palestina la sfârșitul anilor 1940, violențele s-au intensificat între evrei și arabi. Culminând cu războiul dintre statul Israel, nou creat, și vecinii săi arabi în mai 1948. Armata egipteană invadatoare a pus stăpânire pe o fâșie de coastă îngustă, lungă de 40 km, de la Sinai până la sud de Ashkelon. Zeci de mii de palestinieni care au fugit sau au fost alungați din Israel au căutat adăpost acolo. Triplând populația la aproximativ 200.000 de locuitori.

Anii ’50 și ’60 – Regimul militar egiptean

Egiptul a deținut Fâșia Gaza timp de două decenii sub conducerea unui guvernator militar. Permițându-le palestinienilor să lucreze și să studieze în Egipt. Unii palestinieni înarmați, mulți dintre ei refugiați, au organizat atacuri în Israel, atrăgând represalii.

Organizația Națiunilor Unite a înființat o agenție pentru refugiați, UNRWA. Care oferă astăzi servicii pentru 1,6 milioane de refugiați palestinieni înregistrați în Gaza. Precum și pentru palestinienii din Iordania, Liban, Siria și Cisiordania.

1967 – Războiul și ocupația militară israeliană

Israelul a capturat Fâșia Gaza în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu. Un recensământ israelian efectuat în acel an a estimat populația din Gaza la 394.000 de persoane. Dintre care cel puțin 60% erau refugiați.

Odată cu plecarea egiptenilor, mulți muncitori din Gaza și-au găsit locuri de muncă în agricultură, construcții și servicii în Israel. Unde puteau avea acces ușor. Trupele israeliene au rămas să administreze teritoriul și să păzească așezările pe care țara le-a construit în deceniile următoare.

1987 – Prima revoltă palestiniană. S-a format Hamas

La douăzeci de ani de la războiul din 1967, palestinienii au lansat prima lor intifadă, sau revoltă. După ce un camion militar israelian a intrat într-un vehicul care transporta muncitori palestinieni. În apropierea taberelor de refugiați Jabalia din Gaza, provocând patru morți. Au urmat proteste cu pietre, greve și opriri ale activității.

Profitând de această stare de furie, Frăția Musulmană, cu sediul în Egipt, a creat o ramură palestiniană armată, Hamas, cu baza de putere în Gaza. Hamas, dedicată distrugerii Israelului și restaurării regimului islamic, a devenit un rival al partidului secular Fatah al lui Yasser Arafat.

1993 – Acordurile de la Oslo și semi-autonomia palestiniană

Israelul și palestinienii au semnat un acord de pace istoric în 1993. Care a dus la crearea Autorității Palestiniene.
În cadrul acordului interimar, palestinienii au primit mai întâi un control limitat în Gaza și în Ierihon, în Cisiordania. Arafat s-a întors în Gaza după zeci de ani de exil.

2000 – A doua Intifada palestiniană

În anul 2000, relațiile israeliano-palestiniene au atins un nou nivel minim, odată cu izbucnirea celei de-a doua Intifade palestiniene. Aceasta a inaugurat o perioadă de atentate sinucigașe cu bombă și de atacuri cu focuri de armă ale palestinienilor. Precum și de atacuri aeriene israeliene, demolări, zone interzise și stare de asediu.

O victimă a fost Aeroportul Internațional Gaza, deschis în 1998. Simbol al speranțelor palestiniene zădărnicite de independență economică. Acesta a fost considerat o amenințare la adresa securității de către Israel. Care i-a distrus antena radar și pista de aterizare la câteva luni după atacurile din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite. O altă victimă a fost industria pescuitului din Gaza, o sursă de venit pentru zeci de mii de oameni. Zona de pescuit din Gaza a fost redusă de Israel, invocând necesitatea de a stopa navele care fac contrabandă cu arme.

2005 – Israelul evacuează coloniile din Gaza

În august 2005, Israelul și-a evacuat toate trupele și coloniile din Gaza, care era deja complet izolată de lumea exterioară. Palestinienii au dărâmat clădirile și infrastructura abandonate pentru a le folosi ca fier vechi. Îndepărtarea așezărilor a dus la o mai mare libertate de mișcare în Gaza, iar „economia tunelurilor” a cunoscut un boom. Deoarece grupurile armate, contrabandiștii și antreprenorii au săpat rapid zeci de tuneluri către Egipt. Dar retragerea a eliminat, de asemenea, fabricile, serele și atelierele din colonii. Care dădeau de lucru unor locuitori din Gaza.

2006 – Izolarea sub conducerea Hamas

În 2006, Hamas a obținut o victorie surprinzătoare în alegerile parlamentare palestiniene. Și apoi, în 2007, a preluat controlul total al Fâșiei Gaza, răsturnând forțele loiale succesorului lui Arafat, președintele Mahmoud Abbas. O mare parte a comunității internaționale a tăiat ajutorul acordat palestinienilor din zonele controlate de Hamas, considerând că gruparea este o organizație teroristă. Israelul a împiedicat intrarea a zeci de mii de muncitori palestinieni, tăind o sursă importantă de venit.

Invocând probleme de securitate, Israelul și Egiptul au impus restricții mai stricte privind circulația persoanelor și a bunurilor prin punctele de trecere din Gaza. Atacurile aeriene israeliene au avariat singura centrală electrică din Gaza. Planurile ambițioase ale Hamas de a reorienta economia din Gaza spre est, departe de Israel, au eșuat. Considerând că Hamas reprezintă o amenințare, Egiptul a închis granița cu Gaza și a aruncat în aer majoritatea tunelurilor. Din nou izolată, economia Gaza a intrat în regres, conform Reuters .