Categories: Lifestyle

Istoria animalelor trimise în spațiu, de-a lungul timpului. Cum au fost pregătite pentru marea călătorie

Trimiterea viețuitoarelor în spațiu a început cu muștele de fructe pentru a verifica efectele radiațiilor, deoarece, desigur, radiațiile sunt periculoase pentru oameni și cercetătorii încă nu știau dacă există o șansă mai mare de expunere.

Deci, muștele de fructe au fost, de fapt, primele ființe vii care au fost trimise în spațiu. Acestea au urcat pe o rachetă V2 în anul 1942. Muștele de fructe au mers 67 de mile în spațiu și, odată recuperate, s-a observat că ADN-ul muștelor nu a fost modificat în niciun fel, ceea ce însemna că, probabil, ar putea fi trimiși și oameni acolo, sus!

În continuare, o serie de animale au fost antrenate să plece în spațiu

Pentru a se asigura că va fi sigur pentru oameni, America și Rusia au trimis multe animale în spațiu.  Printre animalele trimise se numără maimuțe, șoareci, câini și chiar meduze, etc. Dar, din păcate, aceste zboruri nu s-au întors niciodată pe Pământ, deoarece erau în zboruri suborbitale.

Primul mamifer care a fost trimis, învârtindu-se în spațiu, a fost primatul Albert al II-lea, care a fost lansat cu o rachetă V2 în 1949. Din păcate, primate a murit la impact din cauza unui eșec în desfășurarea parașutei sale.

Laika, câine fără stăpân

Un alt animal trimis în spațiu a fost câinele Laika. Era un câine fără stăpân din Moscova, care a fost ales cu convingerea că un animal fără adăpost se va descurca mai bine cu condițiile îngrozitoare ale călătoriilor în spațiu.

Cățelul a călătorit în Sputnik 2, care a avut multe inovații pentru a-l menține în viață: un generator de oxigen, un ventilator și hrană suficientă pentru întreaga călătorie, adică pentru șapte zile.

Însă, la fel ca și predecesorul ei primat, Laika nu s-a mai întoarce pe Pământ, deoarece s-a dezintegrat împreună cu Sputnik 2 la reintrarea pe orbita Pământului, în data de 14 aprilie 1958.

Belka și Strelka, cățeii supraviețuitori

Abia în 1960 animalele au supraviețui unei călătorii spațiale perfide. Astfel, pe pe 5 august 1960, Uniunea Sovietică a lansat nava cosmică Korabl-Sputnik-2 la bordul căreia se aflau câinii Belka și Strelka, un iepure, 42 de șoareci, 2 șobolani precum și câteva plante și ciuperci.

Experimentul cu câinii Belka și Strelka a făcut parte dintr-un lung ciclu de cercetări care aveau ca scop verificarea sistemelor de asigurare a vieții în condițiile de imponderabilitate și de cercetare a stării organismului viu în cosmos. Animalele au aterizat cu succes pe Pământ, devenind primele organisme vii care au supraviețuit unei călătorii în cosmos.

Strelka a născut șase căței perfect sănătoși

Câteva luni mai târziu la experiment, Strelka a născut șase căței perfect sănătoși. Unul dintre ei a fost adoptat de Nikita Hrusciov ( fost om politic rus care a condus uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece), care l-a dăruit mai apoi lui Caroline Kennedy, fiica președintelui SUA, John F.Kennedy, scrie wikipedia.org.

În prezent, figurile celor doi câini pot fi văzute în Muzeul Cosmonauticii din Moscova, Rusia.

Ham, în spațiu

Apoi, în 1961, americanii au trimis primatul cunoscut sub numele de Ham.

Munca lui Ham în spațiu a condus la primul american, Alan Shepard, să intre în spațiu pe 5 mai 1961.

De menționat este faptul că în aprilie 1961, sovieticii i-au învins pe americani trimițând primul om în spațiu, respectiv pe Yuri Gagarin.

Acesta a călătorit în spațiul cosmic pe 12 aprilie 1961, unde avea să petreacă o oră și patruzeci și opt de minute. Yuri Gagarin s-a întors în siguranță pe Pământ, plutind înapoi într-o parașută, după ce a reintrat în atmosfera Pământului, potrivit interestingengineering.com.

Beatrise Braha

Recent Posts

Calendar creștin-ortodox, 14 mai: Mc. Isidor din Chios

Mc. Isidor din Chios, unul dintre cei mai importanți sfinți din istoria Bisericii Ortodoxe, este…

3 ore ago

Schema care poate dubla pensiile din septembrie! Cum poți primi o creștere de până la 10%

Dorina Barcari a dezvăluit schema prin care pensiile cele mai mici vor fi majorate începând…

11 ore ago

Impozitarea muncii în România, în topul UE. Marcel Ciolacu: „Eu nu pot să risc să vin cu scăderi de impozitare”

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că impozitarea muncii în România se numără printre cele mai…

12 ore ago

Guvernul a decis să nu mai majoreze salariul minim! Coaliția nu are bani pentru toate promisiunile făcute

Guvernul a decis să nu mai majoreze salariul minim de la 3.300 la 3.700 de…

13 ore ago

Semafoarele ar putea avea patru culori! Ce s-ar putea schimba

Pe măsură ce vehiculele auto și camioanele devin tot mai avansate din punct de vedere…

14 ore ago

Taloanele de pensie sunt aproape gata! Seniorii vor afla cât au de primit în urma recalculării

Anul 2024 aduce cu sine multiple schimbări pentru pensionarii din România. Așteptările sunt ridicate în…

15 ore ago

This website uses cookies.