Categories: Economic

Istoric român: Oamenii plâng după regimul și economia din vremea lui Ceaușescu în necunoștință de cauză

În cadrul unui interviu acordat pentru DC News, istoricul român Lavinia Betea a explicat de ce românii nu au ar trebui să plângă după regimul și economia din vremea lui Nicolae Ceaușescu.

„Am fost foarte emoționată, citind o geografie economică, scrisă după 1990, în care se demonstrau, arătau, relațiile de producție pe care le avea o unitate în economia socialistă. Ca să își facă planul, o unitate de producție avea furnizori și, la rându-i, trebuia să deservească. Se ajungea, uneori, la peste 100 de unități industriale. Gândiți-vă că, atunci când ajungea o disfuncție la una dintre ele, întreg mecanismul era perturbat.”, a spus Lavinia Betea.

„Nu realizează acest înspăimântător lanț”

„Mai mult, erau prevăzute termene pentru intrarea în funcțiune a unor capacități noi de producție, care ar fi trebuit să livreze niște piese, să spunem Fabricii de Vagoane din Arad. Din alte motive, care țin tot de plan și de incapacitatea de a avea atâtea materii prime câte se cereau pentru planul respectiv, nu se puteau livra componentele, care deja figurau în planul de producție al vagoanelor din Arad. Tot acest principiu funcționa după modelul Domino-ului. Oamenii plâng după regimul și economia din vremea lui Ceaușescu în necunoștință de cauză. Nu realizează acest înspăimântător lanț, pe care nu îl poate nimeni stăpâni.”, a punctat Lavinia Betea.

„Ce este mai groaznic este că Ceaușescu își imaginează că poate să decidă pe oricare componentă”

„Ce este mai groaznic este că Ceaușescu își imaginează că poate să decidă pe oricare componentă. El decide pe prețul de la un șurub, o mașinărie, și pe intern, și pe export etc. În psihologie se produce o astfel de gândire, idee, că tu poți să faci atât de multe lucruri. Nimeni în istoria umanității nu și-a mai propus așa ceva decât liderii țărilor comuniste, iar Ceaușescu a excelat aici. Se numește efort de supra-încărcare, care duce o inhibiție de stingere. Adică, mintea se protejează ea pe ea ca să nu sară în aer. Intri în blocaj, în inhibiție de protecție, care, până la urmă, îți blochează gândirea.”, a mai spus istoricul Lavinia Betea.

Munteanu Daniela

Salut! Ma numesc Theona Bănica si scriu cu pseudonimul Munteanu Daniela. Ma aflu printre responsabilii care se asigura ca esti la curent cu tot felul de informatii de interes monden, dar si personal. Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci este extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Recent Posts

Cele mai eficiente metode naturale de tratare a migrenelor

Migrenele sunt simptome debilitante, care îți pot afecta semnificativ calitatea vieții. Din fericire, odată ce…

3 zile ago

Patru lucruri pe care să le știți atunci când alegeți anvelopele

Atunci când decideți să cumpărați un nou set de anvelope pentru mașina dvs., există mai…

3 zile ago

Românii vor scoate mai mulți bani din buzunar anul acesta. Alimentele se scumpesc în perioada Paștelui

Românii cumpără cadouri pentru familie și cei apropiați în perioada Paștelui, iar ciocolata este unul…

4 zile ago

Pensiile vor fi livrate înainte de Paște! Guvernul a aprobat măsura

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat la începutul ședinței de Guvern că se va aproba o…

4 zile ago

Belarus afirmă că a prevenit un atac cu drone lansat de Lituania asupra Minskului. Vilniusul respinge acuzațiile

Serviciile secrete din Belarus susțin că au dejucat un atac cu drone asupra Minskului. Acest…

4 zile ago

Fără fonduri pentru tinerii fermieri. Ajutorul va fi reluat abia în 2028

Resursele financiare destinate tinerilor fermieri au fost epuizate. Conform informațiilor disponibile, fondurile au fost consumate…

4 zile ago

This website uses cookies.