International

Iulie a fost nemilos! Se anunță cea mai caldă lună din istorie

canicula, Sursa foto: GdS
sursă foto: GdS

Luna iulie 2023 va depăși recordurile anterioare de căldură, a declarat joi secretarul general al ONU (Organizația Națiunilor Unite), António Guterres, după ce oamenii de știință au declarat că este pe cale să fie cea mai fierbinte lună din lume înregistrată vreodată.

Membrii Organizației Meteorologice Mondiale din cadrul ONU (OMM) și reprezentanți ai Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene au afirmat, de asemenea, într-o declarație comună, că este „extrem de probabil” ca iulie 2023 să doboare recordul. „Nu trebuie să așteptăm sfârșitul lunii pentru a ști acest lucru. În lipsa unei mini-Ere de gheață în următoarele zile, iulie 2023 va doborî recordurile în toate domeniile”, a declarat Guterres în cadrul unei conferințe la New York în timpul zilei de joi, 27 iulie.

Doar începutul

„Schimbările climatice sunt aici. Reprezintă un fenomen terifiant, dar asta este doar începutul”, a declarat el reporterilor, adăugând că „era fierberii globale a sosit”. Efectele căldurii din iulie au fost observate în întreaga lume. Mii de turiști au fugit din calea incendiilor de pe insula grecească Rodos, iar mulți alții au suferit de pe urma căldurii toride din sud-vestul SUA. Temperaturile într-un oraș din nord-vestul Chinei au urcat până la 52,2C, doborând recordul național. În timp ce OMM nu a anunțat direct recordul, așteptând până la disponibilitatea tuturor datelor finalizate în luna august, o analiză a Universității germane din Leipzig, publicată joi, 27 iulie, a constatat că luna iulie 2023 ar fi cea care ar fi stabilit recordul.

Se preconizează că temperatura medie globală din această lună va fi cu cel puțin 0,2C mai mare decât iulie 2019, fosta cea mai caldă temperatură din cei 174 de ani de înregistrări observaționale, potrivit datelor UE. Marja de diferență dintre acum și iulie 2019 este „atât de substanțială încât putem spune deja cu certitudine absolută că va fi cea mai caldă lună iulie”, a declarat Karsten Haustein, climatologul din Leipzig. Se estimează că luna iulie 2023 va fi cu aproximativ 1,5 grade Celsius peste media preindustrială. OMM a confirmat că primele trei săptămâni ale lunii iulie au fost cele mai calde înregistrate vreodată.

Temperaturi record

Comentând această tendință, Michael Mann, climatolog la Universitatea din Pennsylvania, a declarat că era clar încă de la jumătatea lunii iulie că va fi o lună cu o căldură record și a oferit un „indicator al unei planete care va continua să se încălzească atâta timp cât vom arde combustibili fosili”. În mod normal, temperatura medie globală pentru luna iulie este de aproximativ 16C, inclusiv iarna din emisfera sudică. Dar în luna iulie a acestui an a crescut la aproximativ 17C.

Mai mult, „s-ar putea să trebuiască să ne întoarcem cu mii, dacă nu zeci de mii de ani în urmă pentru a găsi condiții la fel de calde pe planeta noastră”, a spus Haustein. Primele înregistrări climatice, mai puțin bine puse la punct, adunate din elemente precum carote de gheață și inele de copaci, sugerează că Pământul nu a fost atât de cald de 120.000 de ani. Analiza lui Haustein se bazează pe date preliminare privind temperaturile și pe modelele meteorologice, inclusiv pe temperaturile prognozate până la sfârșitul acestei luni, dar validate de oameni de știință neafiliați. „Rezultatul este confirmat de mai multe seturi de date independente care combină măsurători în ocean și pe uscat”, a declarat Piers Forster, un climatolog de la Universitatea Leeds din Marea Britanie, citat de Reuters.