Lifestyle

Japonezii au dezvoltat coduri QR imprimate direct în prăjituri. Care este scopul unor astfel de coduri

Japonezii au dezvoltat coduri QR imprimate direct în prăjituri. Care este scopul unor astfel de coduri
captura video

La momentul actual, există o cursă pentru a dezvolta etichete comestibile pentru alimente, astfel încât, de exemplu, să puteți vedea de unde provin alimentele sau ce ingrediente conțin, iar informațiile dispar odată ce ați consumat produsul.

Japonezii au dezvoltat coduri QR imprimate direct în prăjituri

Cercetătorii din Japonia au dezvoltat coduri QR imprimate direct în prăjituri, care pot fi citite fără a fi nevoie să distrugă mai întâi mâncarea.

Metoda se numește „interiqr”,  iar un alt avantaj major al acesteia este că eticheta nu schimbă deloc aspectul exterior sau gustul alimentelor.

Etichetele care conțin date sunt utilizate în mod obișnuit în industria alimentară și variază de la cele de bază, cum ar fi autocolantele de pe fructe, până la cele mai tehnologice, cum ar fi etichetele de identificare cu frecvență radio, care utilizează câmpuri electromagnetice pentru identificarea și urmărirea automată a produselor.

FOTO techxplore.com

Astfel, pe măsură ce lumea încearcă să reducă ambalajele suplimentare, începe cursa pentru a dezvolta etichete alimentare comestibile care nu sunt toxice, nu schimbă aroma sau aspectul alimentelor și pot fi citite fără a fi nevoie de distrugerea alimentelor.

Iar pentru a depăși toate aceste obstacole, echipa de cercetare de la Universitatea din Osaka a creat coduri QR imprimate direct în prăjituri.

Potrivit lui Yamato Miyatake, autorul principal al studiului:

  • „Multe alimente pot fi produse acum folosind imprimante 3D”.
  • „Ne-am dat seama că interiorul obiectelor comestibile, cum ar fi prăjiturile, ar putea fi imprimat pentru a conține modele de spații goale, astfel încât, atunci când le luminezi din spate, un cod QR devine vizibil și poate fi citit folosind un telefon mobil”.

Avantajele utilizării noilor etichete

În primul rând, folosind drept etichetă un cod QR realizat din același material ca însăși prăjitura, se rezolvă orice problemă de gust și aromă.

De asemenea:

  • Toate informațiile sunt în interiorul alimentului, iar aspectul exterior al prăjiturii este complet neschimbat.
  • Informațiile sunt ușor disponibile pentru producători, comercianți și consumatori în orice etapă a călătoriei prăjiturii de la fabrică la stomac, pentru că poate fi utilizată o simplă lumină pentru a face vizibil codul QR.
  • Această nouă metodă de încorporare a informațiilor comestibile în alimente va fi, de asemenea, importantă pentru reducerea deșeurilor, ținând cont că etichetele și ambalajele pentru alimente sunt o sursă mare de deșeuri la nivel Mondial. Astfel, se speră că adoptarea la scară largă a unor astfel de tehnologii va deschide calea către un viitor mai curat.

Transformarea digitală a alimentelor

Un alt autor principal al studiului, Kosuke Sato, a spus: „Metoda noastră de imprimare 3D este un exemplu excelent al transformării digitale a alimentelor, care sperăm că va îmbunătăți trasabilitatea și siguranța alimentelor. Această tehnologie poate fi folosită și pentru a oferi experiențe alimentare noi prin realitatea augmentată, care este un domeniu nou și interesant în industria alimentară”, potrivit techxplore.com.