Diverse Showbiz

Julio Iglesias a avut cuvinte mari despre Dan Spătaru. ,,Regele aplauzelor” l-a marcat pe spaniol

Julio Iglesias a avut cuvinte mari despre Dan Spătaru. ,,Regele aplauzelor” l-a marcat pe spaniol
wowbiz.ro

„Dan Spătaru, cu şarmul şi cu piesele lui de dragoste, va rămâne mereu în sufletul meu”…spunea Julio Iglesias, despre Dan Spătaru

Povestea vieții celui ce avea”cel mai elegant smoking şi cei mai lustruiţi pantofi de lac”

Un romantic  fără egal, cântărețul Dan Spătaru s-a născut la 2 octombrie 1939, în localitatea Aliman, judeţul Constanţa. A provenit dintr-o familie de învățători, Gherghina și Aurel Spătaru. Tatăl său era un foarte pasionat interpret la vioară, iar talentul său muzical a fost transmis şi fiului.

Și-a petrecut copilăria și adolescența în comuna natală, apoi la Ion Corvin și, mai apoi, la Medgidia, alături de sora mai mare Puica (Maria Nicola) și a bunicilor, care se ocupau cu agricultura. În copilărie, Dan Spătaru era pasionat de cai, iar în adolescenţă a devenit foarte pasionat de fotbal.

A urmat studiile liceale la Medgidia, unde a început şi cariera de fotbalist, evoluând mai apoi ca mijlocaş la Progresul şi Știința București.

A urmat studiile Facultății de Educație Fizică și Sport (1959-1963), însă în anul III i s-a descoperit o afecţiune (hernie de disc), fapt ce l-a determinat să abandoneze sportul de performanţă.

În anul 1962,deci încă din vremea studenţiei, fiind pasionat de muzică, a  susţinut concerte la Casa Studenților „Grigore Preoteasa” din Bucureşti, fiind membru al „brigăzii artistice” a instituţiei, interpretând mai ales muzică italiană, la modă în acea vreme.

Talentul său remarcabil a fost descoperit în anul 1965, mai întâi de regizorul TV Sorin Georgescu, care i-a propus să meargă la o emisiune de varietăţi cu public, apoi de compozitoarea Camelia Dăscălescu, în timpul unui recital susţinut de Dan Spătaru la localul „Mon Jardin”.

Tot în anul 1965 a debutat la radio cu piesa „Nu-ţi fie teamă de-un sărut”, pe muzica Cameliei Dăscălescu, versurile fiind scrise de Viorel Burlacu.

Primele piese de referinţă ale interpretului au fost cele compuse de Camelia Dăscălescu, iar mai apoi, compozitorul Temistocle Popa i-a realizat aproape toate melodiile, multe dintre ele devenind şlagăre, primul său mare succes fiind melodia „Măicuța mea”.

În scurt timp vocea sa s-a impus pe scenele din ţară prin timbrul unic al vocii sale, fiind apoi invitat la festivaluri de muzică din străinătate.

În anul 1966 a participat pentru prima dată la Festivalul Naţional de muzică uşoară de la Mamaia cu melodia „Te-aşteaptă un om”, compusă de Ion Cristinoiu.

Tot în anul 1966 a aparut pe coloana sonoră a filmului muzical „Omul şi camera”.

La festivalul internaţional de muzică de la Varadero, Cuba din anul 1967, Dan Spătaru a bătut recordul mondial la aplauze: a fost ovaţionat timp de 16 minute și 19 secunde, performanţa sa fiind menţionată în Guiness Book.

De asemenea, la festivalul din Cuba, Dan Spătaru a obţinut şi premiul „Discul de Aur”.

În anul 1969 a câştigat „Premiul de interpretare” la Festivalul de la Mamaia, unde a cântat melodiile:

  • „Ţărăncuţă, ţărăncuţă”
  • „Cu cine semeni dumneata ?”

În 1971 a aparut în distribuţia filmului „Cântecele mării”, o coproducţie muzicală România – URSS.

În anul 1972:

  • a participat la secţiunea creaţie de la festivalul de la Mamaia, unde a obţinut premiul al II-lea, interpretând meodia lui Temistocle Popa „În rândul patru”, versuri Mircea Block.
  • a cunoscut-o, la Teatrul Fantasio din Constanța, pe viitoarea soție, Sida (aceasta fiind balerină în trupa teatrului), iar doi ani mai târziu, ei se căsătoresc. Se spune că pentru a o cuceri artistul îi trimitea zeci de buchete cu flori superbe, ba mai mult că interpretul ar fi condiţionat colaborarea cu instituţia din Constanţa de acceptarea de către doamnă a cererii sale în căsătorie. Prietenii artistului mai povestesc că în final, un rol important în apropierea celor doi l-a avut regretatul Jean Constantin şi el membru al trupei Teatrului Fantasio.

Deşi a fost curtat de sute de femei, Dan Spătaru a rămas un familist convins și un model de tată pentru fiica sa, Dana.

În anul 1983 a participat la festivalul de la Mamaia cu melodiile:

  • „La cinci şi jumătate, la Universitate”, muzica Ionel Tudor, versuri Andreea Andrei
  • „Nu m-am gândit la despărţire”, muzica Dan Dimitriu, text Angel Grigoriu şi Romeo Iorgulescu

şi a obţinut premiul publicului.

În anul 1986 a câștigat:

  • Premiul de Popularitate la festivalul de la Mamaia, cu melodia „Toamna se numără bobocii”, muzica Dan Stoian, versuri Gerda Stoian
  • Marele Trofeu al festivalului cu piesa „De vrei să ştii ce înseamnă român”, muzica Cornel Fugaru, versuri Dan V. Dumitru

În anul 2002, Dan Spătaru şi-a lansat albumul „Drumurile tinereții”.

În data de 8 septembrie 2004, artistul Dan Spătaru a trecut la cele veșnice, în ziua sărbătoririi Naşterii Maicii Domnului, la numai 64 de ani, iar la înmormântarea sa peste 10.000 de persoane au ţinut să îi aducă un ultim omagiu.

Postum au apărut albumele:

  • „Pe drumul meu” (2005)
  • „Raza mea de soare” (2005)

Iar în anul 2007 a fost marcat de apariţia discografică „In memoriam”, în 2 volume.

Începând din anul 2006, în preajma aniversării zilei sale de naştere, la Medgidia are loc Festivalul de muzică uşoară românească „Dan Spătaru”, manifestare ce onorează memoria marelui artist.

În anul 2012, la Editura Semne a apărut cartea de memorii „Dan Spătaru, regele aplauzelor”, volum de amintiri şi evocări avându-l drept personaj principal pe marele cântăreţ Dan Spătaru, potrivit rador.ro

În anul 2010, compozitorul Ionel Tudor declara în cadrul unui interviu, despre Dan Spătaru că:

FOTO pixabay.com

În iunie 2014, celebrul interpret Julio Iglesias s-a aflat în România pentru a susţine cel de-al 13 le-a său concert aici şi a acordat un interviu în care a afirmat:

FOTO themusicsite.com

Azi, 8 septembrie 2022, Trofimov Ciprian Eduard a scris pe facebook, în memoria lui Dan Spătaru:

FOTO folclor-romanesc.ro/pixabay.com