Actual

Jumătate din teritoriul UE sub secetă. Comisia Europeană: avem nevoie de măsuri de gestionare a apei şi energiei

Jumătate din teritoriul UE sub secetă. Comisia Europeană: avem nevoie de măsuri de gestionare a apei şi energiei

Peste jumătate din suprafața Uniunii Europene, inclusiv a Marii Britanii, este afectată de secetă, potrivit unui studiu al Centrului Comun de Cercetare al Uniunii Europene, publicat azi. Lipsa apei se vede nu numai în calitatea culturilor, ci și în energia tot mai puțină obinută cu ajutorul hidrocentralelor. România se află printre țările serios afectate.

Jumătate din teritoriul UE sub secetă. Comisia Europeană: avem nevoie de măsuri de gestionare a apei şi energiei

Circa 46% din teritoriul UE este expus nivelurilor de secetă de ”avertisment”, adică înregistrează un deficit important de umiditate în sol, iar 11% este deja în stare de alertă, cu o vegetaţie şi culturi slăbite grav de lipsa apei, precizează executivului comunitar, pe baza unui raport întocmit de JRC (Joint Research Committee), serviciul de cercetări ştiinţifice al Comisiei Europene.

”Franţa, România, Spania, Portugalia şi Italia vor trebui să facă faţă probabil unei scăderi a randamentelor agricole”, mai ales pentru culturile de cereale, generată de ”stresul hidric şi termic”, subliniază executivul comunitar.

Sursă: Comisia Europeană: România este printre țările cele mai afectate de lispa precipitațiilor

Germania, Polonia, Ungaria, Slovenia şi Croaţia sunt de asemenea vizate, în timp ce în Italia bazinul râului Po „se confruntă cu nivelul de gravitate a secetei cel mai ridicat” în UE, cu o „secetă intensă” declarată în cinci regiuni italiene.

Situaţia este de asemenea dificilă în peninsula iberică, cu „condiţii prielnice incendiilor de pădure”, în Spania nivelurile de apă stocate de baraje fiind în prezent la sub 31% din media ultimului deceniu, mai precizează în evaluarea lor experţii JRC.

Episoadele de caniculă din iunie şi iulie au agravat o situaţie deja critică, după deficitul grav de precipitaţii din timpul iernii şi al primăverii.

”Debitele râurilor sunt grav afectate în mai multe ţări, volumele de apă stocate se epuizează: aceasta ar putea necesita măsuri extraordinare de gestionare a apei şi energiei”, avertizează Comisia Europeană.

Producţia de energie a centralelor termice şi nucleare situate în apropierea unui curs de apă a fost în iunie mult sub media perioadei 2015-2021 în numeroase ţări, printre care Italia, Franţa şi Portugalia.

O scădere asemănătoare s-a înregistrat şi pentru energia hidro, din cauza scăderii nivelului apei din baraje în Norvegia, Spania, România, Muntenegru sau Bulgaria, printre alte ţări, mai remarcă experţii Comisiei Europene.

Prognozele pentru lunile viitoare nu arată o îmbunătățire a situației, din contră. Managementul resurselor de apă este vital pentru a asigura aprovizionarea populației în zonele afectate.

Studiul publicat de Comisia Europeană arată că trebuie făcute eforturi și pentru adaptarea la schimbările climatice, prin găsirea unor soluții sustenabile pentru agricultură.