Social

Când va fi gata legea pensiilor? Comisia Europeană a setat termenul

Majorarea pensiilor (sursă foto: romaniatv.net) reforma pensiilor poștașii
sursă foto: romaniatv.net

Comisia Europeană a luat o decizie importantă în favoarea pensionarilor români. Mfkadfkadfkadfkadfkadfkad Acestă schimbare vine ca urmare a renunțării la cerința inițială de a menține cheltuielile cu pensiile sub 9,4% din PIB.

Cerința era un aspect controversat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Legea pensiilor trebuie să fie gata până în noiembrie

Noul acord cu Comisia Europeană impune României condiția ca cheltuielile cu pensiile să fie sustenabile în cadrul noului PNRR. CE cere redactarea mai rapidă a legii pensiilor, cu termen până în luna noiembrie.

Cu o astfel de rată de progres, dacă legea va fi adoptată la timp, pensionarii români ar putea observa o creștere semnificativă a pensiilor încă din primele luni ale anului 2024. De asemenea, prima creștere a pensiilor va veni și prin indexarea acestora cu rata inflației. Asta va duce la o creștere imediată a sumelor primite lunar.

De exemplu, o pensie de 1.125 de lei, crescută cu 14%, ar putea ajunge la 1.282 de lei. În cazul unei pensii mai mari, de 2.854 de lei, aceasta ar putea crește la 3.253 de lei după majorare.

Perspectivele economice sunt negative

În contextul economic european actual, însă, perspectivele nu sunt atât de optimiste. Comisia Europeană a revizuit în scădere prognozele de creștere economică pentru UE, cu o estimare de creștere de 0,8% pentru anul curent. Proiecția anterioară din primăvară era de 1%. Această tendință se menține și în 2024. Pentru anul viitor se așteaptă o creștere economică de 1,4%, în scădere față de proiecția anterioară de 1,7%.

Datele recente arată că economia europeană este încă afectată de impactul crizelor anterioare din prima jumătate a anului 2023, cu o cerere consumatorilor slabă și creșterea prețurilor la diverse categorii de bunuri. În plus, creditarea a scăzut semnificativ, afectând activitatea economică, în ciuda unui turism înfloritor în multe părți ale Europei.

Cu toate acestea, Comisia Europeană anticipează o revenire moderată a creșterii economice, pe măsură ce inflația va scădea, piața muncii va rămâne robustă, iar veniturile se vor îmbunătăți. Inflația este așteptată să scadă pe măsură ce prețurile la energie vor scădea, iar prețurile la alimente și bunuri industriale vor exercita o presiune moderată. Cu toate acestea, se prognozează o ușoară creștere a prețului petrolului la începutul anului 2024.