Social

Klaus Iohannis cere măsuri pentru medici: „Testarea personalului medical trebuie să constituie o prioritate…”

Klaus Iohannis cere măsuri pentru medici. Șeful statului a convocat o videoconferință pentru a transmite câteva informații pentru medici în contextul stării de urgenţă decretată în România, ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Klaus Iohannis cere măsuri pentru medici: Ei sunt cei care fac sacrificii extraordinare în aceste momente

Relatăm integral măsurile luate de Klaus Iohannis cu managerii de spitale şi cu reprezentanţii Guvernului, în frunte cu premierului Ludovic Orban.

„Sistemul medical românesc suferă, de ani de zile, de lipsa unor reforme profunde și de alocări bugetare care nu asigură un act medical de cea mai înaltă calitate pentru cetățean. Ne aflăm acum într-un moment de criză majoră în care, vă spun drept, trebuie să ne descurcăm cât se poate de bine cu ceea ce avem. Din fericire, în România sunt în continuare medici și farmaciști, cadre medicale profesioniști care sunt sută la sută dedicați salvării pacienților. Ei sunt cei care fac sacrificii extraordinare în aceste momente, sunt în prima linie a luptei cu acest virus periculos, plecând de lângă familiile lor, pentru a se pune în slujba pacienților.

Stimați manageri de spitale, știu că vă confruntați cu probleme reale în contextul acestei situații epidemiologice, iar presiunea pe sistemul sanitar este foarte mare. Suntem conștienți. Cu atât mai mult, în acest context, trebuie să vă canalizați toate eforturile pentru asigurarea în timp real a tuturor condițiilor, pentru garantarea serviciilor medicale către pacienți – atenție! – cu protejarea, în egală măsură, a personalului medical.

Ca atare, vă rog să asigurați protejarea medicilor și a personalului medical! Faceți tot ce este necesar pentru a le asigura echipamentele! Doi – testarea personalului medical trebuie să constituie o prioritate absolută. Vă spun că, sub nicio formă, nu trebuie să mai avem situații revoltătoare precum de la Spitalul județean Suceava sau de la Spitalul Gerota, sau mai nou, Spitalul Sfântul Ioan din București.

De asemenea este imperativă dotarea de urgență cu echipamente de protecție și dezinfectanți necesari. Achiziția unui număr corespunzător de măști de protecție, combinezoane, mănuşi, echipamente medicale și substanțe dezinfectante. Vă rog foarte mult să identificați toate sursele de achiziție, în contextul în care s-au stabilit spitalele care vor fi implicate în diferite etape, în internarea și tratarea pacienților cu Covid-19.

Este necesar să transmiteți ordine clare către angajați, privind utilizarea mijloacelor de protecție, să vă informați asupra substanțelor care trebuie achiziționate, asupra sumelor care v-au fost destinate de la Ministerul Sănătății și a procedurilor de achiziție. Asigurarea unui număr corespunzător de paturi de ATI și stabilirea circuitelor funcționale este extrem de importantă. Vă rog să realizați instruirea personalului și să informați în timpul util asupra procedurilor pentru prevenirea infectării în unități spitalicești, ca și asupra protocoalelor de diagnostic și tratament pentru Covid-19.

Aceste măsuri, evident, trebuie să fie asigurate, nu dor de dumneavoastră manageri, ci sub coordonarea strictă, clară, a Ministerului Sănătății. Este foarte important să asigurați programul în ture, pentru evitarea riscului apariției unor stări de epuizare fizică și psihică a cadrelor medicale. Este nevoie să amenajați zone de triaj în toate unitățile de asistență medicală și de urgență, pentru identificarea timpurie, izolarea și îngrijirea pacienților. Trebuie să acoperiți deficitul de personal…”, a menționat șeful statului, Potrivit RRA.