Actual

Klaus Iohannis promulgă azi „România educată”! Ce părere au elevii

Klaus Iohannis promulgă azi „România educată”! Ce părere au elevii

A fost anunțat că astăzi, la ora 17, într-o ceremonie desfășurată la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis va promulga controversatele Legi ale Educației.

Ele includ faptul că unele licee își vor putea organiza propriile sesiuni de admitere, independent de Evaluarea Națională. În plus, religia va fi o materie opțională pentru examenul de bacalaureat.

Opoziția s-a împotrivit fără succes

Două dintre partidele care se află în opoziție, USR și Forța Dreptei, au depus o sesizare la Curtea Constituțională a României (CCR), întrucât ei consideră aceste noi legi drept neconstituționale și discriminatorii pentru anumite categorii de elevi. Asociațiile de elevi și de studenți au protestat la rândul lor față de „România Educată”. Totuși, Legile Educației vor fi promulgate astăzi de către Klaus Iohannis, după ce Curtea Constituțională a respins plângerile celor două formațiuni politice de opoziție.

Modificările vor intra în vigoare treptat – spre exemplu, admiterile la liceu vor avea loc abia peste patru ani, atunci când elevii care intră acum în clasa a cincea vor fi încheiat ciclul gimnazial.

Modificările la care ne putem aștepta

Examenele de admitere la liceu vor fi valabile pentru elevii care în momentul de față încep ciclul gimnazial. De asemenea, profesorii vor avea de respectat noi cerințe. Ei vor avea nevoie de studii superioare, indiferent de nivelul la care își desfășoară activitatea. În plus, profesorii de liceu vor necesita urmarea cursurilor unui masterat didactic, neputând să ocupe un post titular la o astfel de instituție de învățământ dacă s-au specializat în alte domenii decât cel al predării.

Totodată, liceenii care urmează profilul uman vor avea două probe obligatorii, una la limba și literatura română și cealaltă la o limbă și literatură modernă. Totodată, istoria, actualmente obligatorie, va intra în corpul materiilor dintre care elevii pot să aleagă să dea a treia probă. Printre opționale se numără pentru prima dată și religia, o decizie extrem de controversată în climatul actual.

Pe de altă parte, niște măsuri care au trecut testul opiniei publice sunt cele referitoare la interzicerea telefoanelor mobile pentru elevii din învățământul preșcolar, primar și gimnazial. De asemenea, se interzice cu desăvârșire propaganda politică și ideologică, se mai arată în textul noilor Legi ale Educației, conform portalinvatamant.ro.

Faptul că salarizarea mai bună a profesorilor fusese omisă din pachetul inițial de legi a dus la o grevă generală a cadrelor didactice, care s-a încheiat după trei săptămâni. Prin ordonanță de urgență, remunerațiile de bază ale dascălilor au fost mărite, iar liderii de sindicate din învățământ au suspendat greva pe perioadă nedeterminată.