Social

Klaus Iohannis susține tranziția către o economie circulară prin acordarea de ajutor de minimis. Ce se întâmplă în practică?

Klaus Iohannis, sursa foto Playtech
sursa foto playtech

Finanțările nerambursabile pentru proiecte financiare care să contribuie la transformarea națiunii către o economie circulară fac parte dintr-un nou statut semnat de Klaus Iohannis.

Actul normativ care permite aplicarea Ordonanței Guvernului 27/2022 privind reglementarea unor măsuri financiare prin instituirea planului de ajutor de minimis pentru trecerea la economia circulară a fost promulgat marți de președintele Klaus Iohannis, potrivit Administrației Prezidențiale.

Revitalizarea economiei

Actul normativ pe care președintele Klaus Iohannis l-a semnat își propune să revitalizeze resursele deja existente, care au fost transformate în deșeuri,  și care fac ca poluarea  să afecteze nu doar întregul spațiu național, ci și granițele statelor care ne înconjoară.

Componenta de cercetare-dezvoltare va dobândi un avantaj competitiv pe piața globală datorită capacității componentei de digitalizare de a eficientiza procesele existente sau de a dezvolta altele noi care să aducă valoare.

Măsurile financiare urmăresc utilizarea fondurilor de la bugetul de stat, în condițiile permise de prezenta ordonanță, în scop tranzitoriu, pentru a oferi un ajutor de minimis în sprijinul realizării unor investiții și categorii de activități .

Strategia pune accentul pe investiții în tehnologii de ultimă generație, echipamente de înaltă performanță, cercetare și dezvoltare de produse și soluții, adaptări considerabile la realitățile economice și de mediu, precum și schimbări în modul în care ne ocupăm de resursele naturale, de deșeuri și de tehnicile de producție.

Întrucât această etapă are cele mai mari șanse de reușită în a interveni pentru a promova reparabilitatea, precum și durabilitatea și reciclabilitatea articolelor, aceste măsuri vor fi puse în aplicare printr-un proces de promovare a eco-proiectării.

În plus, acesta urmărește să promoveze crearea de bunuri solide din punct de vedere tehnic, cu utilizări multiple, a căror eliminare respectă principiile de protecție a mediului, care pot fi recuperate în mod corespunzător atunci când devin deșeuri și care pot fi utilizate ca materii prime secundare în producția de noi bunuri.

Valoarea totală a investițiilor va fi de 25 de milioane de lei

Promovarea utilizării principiilor economiei circulare în rândul tuturor actorilor relevanți, inclusiv a producătorilor, consumatorilor, reciclatorilor și autorităților municipale, a făcut parte din strategia de redresare a economiei.

Valoarea totală a investițiilor va fi de 25 de milioane de lei, în timp ce valoarea totală a asistenței guvernamentale acordate va fi de 10 milioane de lei. Inițiativa are un buget maxim de 8 milioane de euro. Pentru această sesiune, care a avut un buget de 10 milioane de lei, au fost depuse 94 de cereri de finanțare , potrivit RomâniaTV.

În ordinea descrescătoare a punctajului, 47 dintre aceste cereri au fost aprobate în limita bugetului alocat. O firmă poate primi un ajutor de stat de până la 200.000 de euro în cadrul strategiei de minimis. Banii vor fi puși la dispoziție, conform protocolului, după ce legea lui Klaus Iohannis va fi publicată în Monitorul Oficial.