Lifestyle

La granița cu Republica Moldova, tot mai mulți indivizi prezintă acte false. Spun că le-au obținut din Internet

La granița cu Republica Moldova, tot mai mulți indivizi prezintă acte false. Spun că le-au obținut din Internet
Foto: Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al MAI RM

Coincidență sau nu, dar patru cetățeni diferiți, s-au nimerit, unul după altul, să solicite trecerea graniței, prin punctul Palanca, având asupra lor permise de conducere false. Toți au spus același lucru și anume că le-au obținut prin accesarea site-urilor de socializare.

Acum, toți cei patru sunt cercetați, atât cetățeanul Republicii Moldova, cât și ceilalți trei cetățeni străini, toți fiind identificați în fluxul de călători, pe sensul de intrare în Republica Moldova.

La granița cu Republica Moldova, tot mai mulți indivizi prezintă acte false. Spun că le-au obținut din Internet

Așadar, în numai o zi, patru cetățeni, la rând, unul după altul, s-au prezentat cu permisele auto false. Din informațiile obținute de la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al MAI RM, evenimentele s-au derulat astfel:

În jurul orei 13:20, la linia de control s-a apropiat un cetățean al Georgiei, în vârstă de 46 de ani, pasager al unei mașini de ocazie. Ca urmare a verificărilor adiționale, a fost depistat un permisul de conducere georgian, care nu aparținea bărbatului. Actul, care prezenta indici de falsificare, a fost reținut și urmează să fie supus expertizei.

În jurul orei 14:15, pentru formalitățile de control, s-a prezentat un cetățean din Ucraina, în calitate de șofer al unui autoturism. Bărbatul, în vârstă de 25 de ani, a prezentat, la controlul uzual și permisul de conducere, care ar fi fost eliberat de către autoritățile Afganistanului. Din primele cercetări, s-a observat că actul nu este unul autentic. La audieri, posesorul a declarat că pentru a obține permisul de conducere ar fi achitat 25 de dolari. Persoana nu și-a continuat călătoria și a făcut cale întoarsă în Ucraina.

În jurul orei 14:50, a fost identificat un alt cetățean al Ucrainei, care deținea asupra sa un permis de conducere ucrainean, cu indici de contrafacere. În timpul controlului suplimentar, s-a depistat actul, care ar fi fost eliberat de autoritățile competente din Ucraina.

În declarații, bărbatul de 40 de ani și-a recunoscut vina, mărturisind că, anterior, permisul i-a fost ridicat de către autoritățile ucrainene, iar mai apoi prin intermediul rețelelor de socializare și-a obținut permisul cu pricina. Ar fi oferit 150 de dolari. De asemenea, trecerea frontierei de Stat, a Republicii Moldova, nu i-a fost autorizată.

În jurul orei 01:30, s-a prezentat și cetățeanul moldovean, la volanul unui autoturism, înmatriculat în Moldova. Moldoveanul de 23 de ani se întorcea acasă din Ucraina.

Constatările polițiștilor de frontieră

În cadrul controlului din linia a doua, după cum spun reprezentanții Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al MAI RM, s-au depistat, de această dată, două permise de conducere, unul ar fi eliberat de către autoritațile moldovenești, iar altul ar fi emis în România.

În ambele acte, s-a evidențiat prezența semnelor vizibile de falsificare, ceea ce a atras imediat atenția reprezentanților legii din țara vecină. La audieri, posesorul a declarat că în anul 2019 le-a obținut, printr-un intermediar, cunoscut prin Internet, și până în 2020, el le-a folosit deja, în Federația Rusă.

Polițiștii de frontieră din Direcția regională EST continuă cercetările în vederea elucidării circumstanțelor în care au obținut cei patru actele ilegale.