Lifestyle

Laura Kovesi face dezvăluiri. Frauda, o practică la nivel european

Laura Kovesi face dezvăluiri. Frauda, o practică la nivel european

Laura Kovesi face dezvăluiri. Frauda, o practică la nivel european. Într-un interviu acordat în exclusivitate ziarul elvețian „Neue Zurcher Zeitung”, Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European, a spus adevărul despre frauda la nivel european. Ea spune că „nici o țară din Europa nu este curată. Niciuna”

Autorul interviului, Daniel Steinfort, a precizat că șefa parchetului nu a fost dispusă să vorbească mult – ea a vorbit direct și pe subiect. Încă de la început, Kovesi a avertizat asupra riscului mare de a nu ajunge la destinație banii europeni din pachetul destinat depășirii consecințelor pandemiei, potrivit RRA.

Kovesi : „Nicio diferență între statele membre”

„În prezent, mulți bani ajung în sectorul sănătății și riscul de fraudă este mare. Guvernele nu anunță concursuri de licitații publice. Nu există suficient control, nu există transparență”, a declarat șefa Parchetului European. Mai mult, aceasta a precizează că în cazul achizițiilor publice, „Parchetul se lovește constant de mită și dobândire de foloase personale”.

Laura Kovesi și-a reiterat din nou convingerea că procurorii delegați de diferitele state la Parchetul European trebuie să fie complet independenți pentru a-și putea face treaba. Ea crede că banii pentru Parchetul European sunt mult prea puțini și dă un exemplu: pentru construirea acestuia au fost alocați inițial 30,2 milioane de euro, ceea ce corespunde bugetului unui parchet regional din România.

Când vorbim de fraudă și despre statul de drept, Europa de Est este adesea arătată cu degetul. Este oare corect acest lucru?”, întreabă jurnalistul Daniel Steinfort.

Kovesi are o viziune clară asupra problemei

„Nu. Nicio țară din Europa nu este curată. Nici una. Vedeți, de exemplu, statisticile care arată că UE are o balanță comercială pozitivă de peste 300 de miliarde de euro. Așa ceva este teoretic imposibil. În interiorul UE, exporturile și importurile trebuie echilibrate. Explicația este una: fraudă masivă cu TVA. Aceste cifre nu arată nicio diferență între statele membre. De asemenea, din cazurile de care ne ocupăm noi, nu rezultă că există mai multă corupție în Europa de Est decât în Europa de Vest”, mai spune șefa Parchetului European.

„Nu putem împărți Europa în Est și Vest”

În același interviu, jurnalistul revine pe aceeași temă și o întreabă pe Kovesi dacă nu este îngrijorată de atitudinea diferită față de statul de drept în cele două părți ale continentului.

„Nu sunt politician, acesta nu este domeniul meu. Nu voi comenta aspectul politic. Totuși, în calitate de procuror, pot să vă spun că nu putem împărți Europa în Est și Vest sau Nord și Sud. Fiecare stat membru are probleme ce trebuie rezolvate. Am văzut atacuri la adresa justiției în toate părțile continentului”, a încheiat Laura Codruța Kovesi .