Actual

Legăturile lui Lucian Bode cu OMV Petrom. De ce poziție beneficiază cumnata lui în companie

Lucian Bode

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a avut o atitudine foarte tranșantă față de Austria și refuzul acesteia de a primi România în zona de liberă circulație. El a scris o scrisoare către omologul său austriac, Gerhard Karner, în care și-a manifestat indignarea față de decizia acestui stat, singurul care a blocat intrarea României în Schengen.

Totuși, el nu a încurajat boicotarea companiilor cu acționariat majoritar austriac, așa cum au făcut alte persoane și instituții publice. S-a rezumat să spună că atât cetățenii români, cât chiar și cetățenii austrieci, au multe nemulțumiri vizavi de decizia istorică a statului din centrul Europei. La începuturile carierei sale politice, Lucian Bode avea o atitudine mult mai dură față de companiile achiziționate sau deținute de austrieci, în special față de OMV Petrom, a cărei privatizare a fost foarte controversată în perioada 2009 – 2010.

În trecut, el se opunea privatizării Petrom

În 2009, Lucian Bode afirma că privatizarea companiei Petrom este „împotriva propriilor noastre interese”.

„În niciun caz nu trebuie să repetăm greșelile făcute anterior, cum este cazul privatizării Petrom, care, din punctul meu de vedere, este unul dintre cele mai prejudicioase acorduri încheiate de reprezentanții României”, a adăugat el, într-o declarație dură. Aceste afirmații au fost făcute în contextul unei întâlniri din 27 iulie 2009, o sesiune extraordinară cu privire la modificările legii petrolului.

Tensiunile au continuat o perioadă

În 2012, politicianul ocupa pentru prima dată o funcție în Guvern, ca ministru al Economiei. El susținea creșterea redevențelor pentru petrol și gaze în 2014, atunci când expirau prevederile făcute în timpul Guvernului Năstase. Această măsură propusă de Bode viza în mod direct OMV Petrom, însă anii următori ai carierei sale politice au fost marcați de tăcere privind acest subiect, conform unei investigații care a fost făcută de Fanatik.

S-a aflat că Lucian Bode are chiar o rudă în cadrul OMV Petrom. Cumnata lui s-a angajat în 2016 la această companie, chiar atunci când fratele soțului „prindea” un loc în Parlament. Viorela Larisa Bode a lucrat o perioadă la sediul OMV Petrom din Suplacu de Barcău, iar din 2022, ea a fost relocată la București, cu un salariu de 52.000 lei pe an.

Fratele lui Lucian Bode, Dumitru Bode, este inspector vamal și implicat într-un dosar DIICOT de luare de mită. Totuși, autoritățile nu s-au pronunțat încă, deoarece din 2016 până în 2020, nu s-au găsit suficiente probe care să-l incrimineze.

„În ceea ce-l privește pe fratele meu, sunt încrezător că lucrurile vor evolua firesc și că va putea să-și susțină cauza. Nu mă antepronunț, însă îmi cunosc bine fratele și am motive să fiu optimist. Aceste convingeri mi-au fost întărite de decizia Curții de Apel Cluj”, a declarat ministrul Afacerilor Interne despre situația delicată în care se află fratele lui.