Social

Lege pentru toți părinții adoptată de Camera Deputaților

Lege pentru toți părinții adoptată de Camera Deputaților în regim de urgență. Angajatorii vor fi obligați să le dea liber părinților pentru supravegherea copiilor de până la 12 ani în situația închiderii temporare a școlilor – a decis astăzi plenul Camerei Deputaților. Același for a adoptat și actul normativ prin care familiilor li se acordă un ajutor financiar pentru plata serviciului de bonă.

Deputații au aprobat totodată proiectul de lege privind stocurile de urgență medicală și instituirea carantinei.

Proiectul de lege prin care angajatorii sunt obligați să dea liber părinților în caz de închidere a școlilor a fost susținute de toate grupurile parlamentare. Potrivit modificărilor aduse, guvernul este cel care stabilește numărul de zile libere acordat pentru fiecare situație în parte. De dispozițiile legii beneficiază doar unul dintre părinți, iar indemnizația va fi de 75% din salariul pe care îl are. Deputatul PSD Adrian Solomon spunea că legea era mai mult decât necesară, mai ales în actualul context al crizei coronavirusului.

”Noi am considerat că inițiativa colegului trebuie îmbunătățită în sensul în care să spunem clar de unde se dau banii, să nu fie o cheltuială în plus pe angajator. Se vor deconta sumele cheltuite de fiecare angajator în parte din Fondul de garantare a salariilor, iar apoi guvernul va acoperi sumele respective prin viramente de la bugetul de stat până la finalul anului fiscal.” a declarat Adrian Solomon.

Mara Calista, deputat PNL: ”Sunt câteva elemente foarte importante care au fost discutate, respectiv modalitatea prin care se pot acorda aceste zile libere, cum vor fi plătite aceste zile libere, astfel încât niciunul dintre angajatori, fie că vorbim despre mediul public sau mediul privat, să nu fie văduvit în vreun fel de deciziile pe care instituțiile le-ar lua.”

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *