Lifestyle

Legea a fost votată. De anul viitor, bacșișul va fi trecut pe nota de plată

Legea a fost votată. De anul viitor, bacșișul va fi trecut pe nota de plată

În 2019, fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici a depus un proiect de lege pentru evidenţierea bacşişului pe nota de plată şi pe bonul fiscal. Legea a fost votată, marți, în Camera Deputaților și urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Va fi trecut într-o rubrică separată

Bacșișul urmează să fie impozitat cu 10% și urmează să fie trecut pe bonul de la restaurant sau de la bar, într-o rubrică separată. În acest sens, restaurantele și barurile sunt obligate să dea clienților o notă de plată înaintea bonului fiscal, în care să fie prevăzute rubrici în care aceștia vor trebui să aleagă nivelul bacșișului. Acestea variază între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei.

Bacșișul va fi împărțit în mod egal între angajați

Potrivit noii legi, în această impozitare va intra nu doar bacșișul cu bani cash, ci și cel cu plata cu cardul. Sumele care se strâng din bacșiș vor fi împărțite în mod egal angajaților. Acesta nu va intra în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, nu i se va aplica TVA și va considerat venit cu reținere la sursă.

De asemenea, potrivit legii operatorilor economici le va fi interzis „să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacşişului”. Legea intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2023. Cine nu respectă aceste prevederi va fi sancționat cu amendă cuprinsă între 2.000 – 4.000 de lei.

Suma va fi trecută distinct pe bonul fiscal

„Mecanismul de plată, încasare și distribuire către angajați este extrem de simplu. Clientul alege valoarea bacșișului pe care vrea să-l plătească și indică pe nota de plată fie suma procentuală, fie suma absolută. Suma urmează a fi trecută distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului.

„Angajatul nu va fi obligat să facă nimic în plus față de momentul actual”

Acesta din urma asigură distribuirea integrală a bacșișurilor adunate către angajați, iar la data plății reține impozitul de 10% și îl virează la bugetul de stat. Deci, angajatul nu va fi obligat să facă nimic în plus fata de momentul actual, doar să înmâneze clientului nota de plată”, a afirmat liberalul Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de Buget, Finanțe și Bănci din Camera Deputaților, potrivit Antena 3.