Info Actual

Info Actual > Culinar > Licoare minune pentru organism: De zece ori mai bogata in vitamina C decat citricele
Culinar

Licoare minune pentru organism: De zece ori mai bogata in vitamina C decat citricele

Licoare minune pentru organism: De zece ori mai bogata in vitamina C decat citricele

Licoare minune pentru organism! Exista un aliment despre care specialistii spun ca este de zece ori mai bogat in vitamina C decat citricele.

Sub formă de sirop, suc sau amestecate cu miere, fructele de cătină, ca și mugurii acestui arbust sunt ideale pentru întărirea organismului.

435Efectele benefice ale boabelor de cătină asupra sănătății sunt cunoscute încă din Antichitate. Fructele sunt folosite atât pentru prepararea ceaiurilor, cât și a sucurilor, siropurilor și uleiurilor. Cătina este de zece ori mai bogată în vitamina C decât citricele. Conține, de asemenea, vitaminele A, B complex, K, P și F. Vitamina E din cătină este foarte importantă în procesele de regenerare ale organismului.

O recomand părinților cu copii subnutriți sau care răcesc ușor

„Eu folosesc cătina, de cele mai multe ori, ca tratament adjuvant pentru creșterea imunității. O recomand părinților cu copii subnutriți sau care răcesc ușor”, explică dr. Laura Zainescu, medic de medicină generală cu competențe în apifitoterapie și homeopatie la Kronmedica Brașov.

Specialistul mai spune că pentru creșterea imunității se recomandă un amestec din fructe de cătină zdrobite, amestecate cu miere: „Se administrează o linguriță pe zi copiilor peste 4 ani, timp de trei luni. Sigur, dacă e vorba de un copil cașectic i se poate da în fiecare zi pentru stimularea poftei de mâncare”.

Medicul adaugă că mlădițele de cătină, mugurii și nu fructul sunt cele mai bune. Pentru un efect imunizant maxim, mugurii de cătină trebuie combinați cu echinaceea cu propolis, coacăz negru și măceșe.

Un alt fel în care se poate consuma cătina este sub formă de suc

Acesta se obține din fructe fierte, amestecat apoi cu alte sucuri pentru un gust îmbunătățit, întrucât cătina este amăruie. Fructele sunt folosite și în industria cosmetică. Datorită conținutului bogat în vitaminelele A și E, produsele cosmetice pe bază de cătină reîntineresc și regenerează țesuturile, tratează arsurile și escarele.

Licoare minune pentru organism: Rețetă Sirop de cătină cu miere

Dintr-o jumătate de kilogram de fructe de cătină spălate și curățate de codițe și 500 ml de miere se obține un amestec care se dă prin mixer. Pasta obținută se trece prin tifon pentru a îndepărta cojile. Ce rămâne se pune în sticle și se lasă la macerat câteva zile. Se păstrează în frigider și se ia o linguriță dimineața, eventual cu apă plată. Există și varianta de a adăuga pur și simplu cătina în miere și de a o lăsa la rece câteva zile, potrivit Evz.