Economic

Lipsa de componente afectează cumplit fabricanții de mașini. Altă companie nevoită să oprească producția

Lipsa de componente afectează cumplit fabricanții de mașini. Altă companie nevoită să oprească producția

Producătorul auto ceh Skoda, parte a grupului Volkswagen AG, a anunţat luni că a oprit semnificativ luni producţia, pentru o perioadă de două săptămâni, din cauza deficitului global de cipuri şi alte componente, transmite Reuters.

În aceste două săptămâni de întrerupere, Skoda vrea să finalizeze 10.000 de maşini care nu erau terminate. Astfel, rămâne în funcţiune doar o linie de producţie, a anunţat un purtător de cuvânt al Volkswagen, Tomas Kotera.

„Skoda Auto se confruntă cu un deficit masiv de componente cheie, ceea ce a forţat compania în ultimele săptămâni să reducă semnificativ producţia”, a precizatKotera.

În 7 octombrie Skoda anunţa că din 18 octombrie va reduce semnificativ sau chiar va opri producţia până la finalul anului, din cauza deficitului global de cipuri, care afectează industria auto.

Producătorii auto cehi vor produce anul acesta cu 250.000 mai puţine maşini

Duminică, Asociaţia industriei auto din Cehia a avertizat că producătorii auto cehi vor produce anul acesta cu 250.000 mai puţine maşini decât se previziona, din cauza lipsei cipurilor, astfel încât vânzările auto vor fi mai reduse cu 200 miliarde de coroane cehe (9,14 miliarde de dolari).

Sectorul auto este esenţial pentru economia cehă, reprezentând un sfert din PIB şi având 180.000 de angajaţi.

Recent, Skoda a anunţat că va lansa cel puţin trei noi modele complet electrice, care se vor adăuga celor două modele electrice actuale. Noile modele ar urma să fie poziţionate imediat sub SUV-ul electric Enyaq iV.

Grupul ceh nu a stabilit o dată anume până la care va face tranziţia completă de la motoarele cu combustie internă, dar şi-a propus ca în anul 2030 între 50% şi 70% din flota sa în Europa să aibă o propulsie electrică. Comparativ, în prezent mai puţin de 5% din automobilele vândute de Skoda sunt modele electrice.

Skoda, cel mai mare exportator din Cehia, a livrat 1,005 milioane de automobile la nivel mondial în 2020, o scădere de 19% comparativ cu 2019 în contextul pandemiei de coronavirus, dar chiar şi aşa a reuşit să livreze peste un milion de automobile pentru al şaptelea an consecutiv.