Economic

Lovitură pentru români. Prețul GAZELOR pentru această iarnă, înspăimântător de mare

Bani mai mulți pentru români

Prețul gazelor naturale va fi foarte mare în această iarnă în România, anunță Autoritatea Națională de reglementare în domeniul energiei.

Motivul ar fi conducta Nord Stream 2, care leagă în mod direct Rusia de Germania, ocolind Ucraina. Pentru a forța darea în folosință a acestui gazoduct care mai așteaptă unele avize, Rusia a scăzut alimentarea Europei cu gaze naturale, ceea ce duce la creșterea prețului pe Burse.

„Sunt consumatori de gaze care, după 1 iulie anul trecut, au făcut acest pas de a trece în piaţa concurenţială, sunt 1,1 milioane de consumatori care au semnat aceste contracte, care la un moment dat expiră. Sunt unele care expiră înaintea iernii şi momentan opţiunile sunt destul de puţine pentru aceşti consumatori”, a spus Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE, în cadrul unei dezbateri pe teme energetice, organizată de Expert Forum.

Potrivit acestuia, pe comparatorul de preţ de gaze naturale de pe site-ul ANRE toate ofertele sunt mai mari decât acele preţuri care au fost aplicate automat pentru clienţii inactivi de la 1 iulie 2020 şi, de asemenea, sunt mai mari decât preţurile din contractele pe un an începând cu orice lună din anul trecut.

„Pentru ei, singura opţiune este să accepte acum o ofertă cu un preţ înspăimântător de mare, sunt oferte cu 200-300 de lei doar preţul gazelor, după care, evident, aşteaptă să vină măsura Guvernului şi cu emoţia dacă se încadrează la nivelul de consum pentru care se acordă acest ajutor”, a spus oficialul ANRE.

Între timp, statul român a decis că îi va sprijini pe cei care au nevoie pentru plata facturilor la energie și gaze naturale de la 1 noiembrie.

Premierul Florin Cîțu a precizat că vor fi găsite soluții și pentru companiile mici, pentru că altfel prețurile produselor vor crește cu efecte asupra inflației și dobânzilor.

Creşterea tarifelor la energie și gaze reprezintă un cumul de factori, consideră premierul Florin Cîțu, explicând că liberalizarea pieței s-a făcut prea târziu și într-un moment în care prețurile se majorau în toată Europa. În plus, investițiile în aceste sectoare nu s-au făcut de ani de zile.

Florin Cîțu: Compensarea merge înainte, 1 noiembrie – 31 mai

Şeful executivului a explicat că vor fi luate decizii în sprijinul consumatorului casnic şi noncasnic pentru această iarnă, însă trebuie creat un mecanism care să intre în funcțiune în situații excepționale ca aceasta, iar guvernul să nu mai fie nevoit să intervină prin ordonanță.

Florin Cîțu: Compensarea merge înainte, 1 noiembrie – 31 mai, nu mai e niciun fel de discuție; românii pot fi foarte liniștiţi. E o situație excepțională în toată Europa, dar vreau să se asigure că nu vor fi lăsați de izbeliște în această iarnă, că avem aceste soluții pentru ei și aici vorbesc de consumatorul casnic și noncasnic.

Potrivit premierului, este nevoie și de o discuție cu toate formațiunile politice responsabile din Parlament pentru elaborarea unei strategii care să asigure pe termen lung independența energetică a României.