Diverse

Lovitură puternică pentru românii care au centrale termice. Vor băga adânc mâna în buzunare

Lovitură puternică pentru românii care au centrale termice. Vor băga adânc mâna în buzunare

În timp ce majoritatea românilor nu au căldură, nici apă caldă, nici cei cu centrale termice nu vor mai avea o viață ușoară. S-a decis ca toți proprietarii de case și apartamente care au centrale pe gaz să plătească și o taxă de poluare.

După mai bine de 30 de ore de negocieri, s-a decis ca emisiile legate de încălzire și mașini să fie taxate și să fie înființat un fond social pentru tranziție. Așa au hotârât  negociatorii Parlamentului European şi ai Consiliului UE care au căzut la un acord privind creşterea ambiţiilor şi extinderea câmpului de aplicare a pieţei carbonului, potrivit unui comunicat al PE.

Taxa va intra în vigoare în anul 2027

Eurodeputații vor ca această măsură să fi aplicată iniţial în cazul imobilelor de birouri şi camioanelor grele și să intre în vigoare în anul 2027. Dar, spun aceștia, prețul va fi plafonat până în 2030. În cazul în care prețul la energie va continua să crească, atunci aplicare va fi amânată cu un an.

Cât va fi taxa de carbon

În iunie anul acesta, ministrului Mediului, Tánczos Barna a explicat că, începând din anul 2027, o „taxă pe carbon” pe are urmează să o plătească românii va fi între 0,5 și 1 leu pe unitate de măsură a combustibililor fosili folosiți la centralele de apartament și la automobile, potrivit noilor decizii luate de miniștrii Mediului din Consiliul UE.

6 miliarde de euro vor fi puse la dispoziția României

Pentru consumatorii vulnerabili din Fondul social climatic ar urma să fie compensate costurile suplimentare, iar României i-ar reveni aproape 6 miliarde de euro. „Europa, în momentul de faţă, a impus tuturor statelor membre o taxă nouă de carbon. (…)

Sunt două elemente: benzina-motorina, plus centrala de acasă pentru gaz sunt cele două elemente care vor fi taxate pentru a colecta pentru Fondul social de climă sumele care se reintroduc în economie, sub formă de subvenţie sau sub formă de sprijin pentru tranziției, pentru cumpărarea altor centrale, altor soluţii, pompe de căldură, fotovoltaice ş.a.m.d”, a mai spus atunci ministrul Mediului, citat de Euronews România.