Info Actual

Info Actual > Showbiz > Lucian Mândruță, mesaj trist: „Nu ne putem permite o pauză lungă cât a Chinei”
Showbiz

Lucian Mândruță, mesaj trist: „Nu ne putem permite o pauză lungă cât a Chinei”

Lucian Mândruță, mesaj trist: „Nu ne putem permite o pauză lungă cât a Chinei”

Lucian Mândruță, mesaj trist despre pandemia de coronavirus. Jurnalistul a postat pe pagina persoanlă de Facebook un text despre Starea de urgență. Acesta compară situația abordării crizei de coronavirus din China cu cea din România sau Europa. În opinia sa, atât autoritățile cât și cetățenii din România nu privesc cu destulă seriozitate această stare de urgență.

„Luați-vă 2 minute să citiți. Am să vă spun ceva grav. Nu știu dacă s-a întrebat cineva ce se mai întâmplă în Wuhan zilele astea. Spitalele s-au golit. Nu sunt mai mult de 10-20 de decese pe zi, numărul de cazuri noi e și el sub 50, de la câteva mii în momentele de vârf.

Dar toate astea se întâmplă pentru că în Wuhan e încă o carantină strictă. Și asta se întâmplă de 7 săptămâni. Șapte săptămâni!

Am putea noi rezista – nu psihic, nu emoțional – ci pur și simplu economic la o încetare a activității atâta timp? Am putea? Asta e o întrebare gravă și autoritățile trebuie să și-o pună. Nu doar ale noastre, ci și cele europene: poate rezista acest continent atâta?

În China sunt peste 1 miliard de persoane. Zona de carantină a cuprins la un moment dat aproape de 70 de milioane. Pentru ei au muncit restul. Pentru ei, guvernul central a alocat resurse uriașe, de la hrană și spitale.

În Europa nu e aceeași situație. Suntem cu toții blocați, America urmează și nu există nicio entitate exterioară suficient de bogată să ne salveze dacă economiile noastre se opresc. Pur și simplu nu ne putem permite o pauză lungă cât a Chinei. Trebuie să găsim o altă strategie. Trebuie să folosim slăbiciunile virusului împotriva lui.

Care e cea mai importantă slăbiciune a acestui virus? Faptul că ucide mai ales persoanele de peste 60 de ani. Câteva cifre aici: China a constatat ca în total 2,3 dintre cazurile confirmate au decedat. Dar lucrurile sunt nuanțate:

14,8% rata de deces peste 80 de ani.
1,3 pentru cei de 50-60 de ani

Doar 0,4 la cei de 40-50
0,2 la cei de la 10 la 39 de ani
0,0 până in 9 ani”, a scris Lucian Mândruţă pe reţelele de socializare.