Actual

Ludovic Orban a dat peste cap planul PNL. De ce s-a abținut de la vot!

Ludovic Orban a dat peste cap planul PNL. De ce s-a abținut de la vot!

Ludovic Orban a dat peste cap planul PNL. De ce s-a abținut de la vot! Actualul președinte al PNL a dezvăluit ce s-a întâmplat în birourile permanente, în momentul în care s-a s-a discutat despre moțiunea de cenzură.

„A fost votată ordinea de zi în forma propusă de domnul Simonis (n.r. – PSD). După ce s-a votat ordinea de zi şi după ce a fost votată în birourile permanete reunite propunerea de înfiinţare a comisiei de anchetă care se va duce în plen, PSD a decis să-şi retragă reprezentanţii din birourile permanente reunite. Şi au plecat toţi cei opt reprezentanţi ai PSD din birourile permanente ale celor două camere, rămânând numai parlamentarii celorlalte formaţiuni politice. S-a dezbătut punctul doi care, pe scurt, era o cerere de a se trimite către Comisia de statut, care e una comună, pentru verificarea semnăturilor (n.r. – ale moţiunii de cenzură). (…) Rezultatul votului e următorul: au fost 18 membri prezenţi, au votat pentru nouă, şapte împotrivă şi doi parlamentari au fost prezenţi şi nu au votat: respectiv, deoarece a fost vot nominal, au fost prezenţi şi nu au votat domnul deputat Ovidiu Ganţ şi cu subsemnatul, Ludovic Orban. Propunerera nu a fost adoptată.

Se ştie foarte clar că în Parlament se adoptă o propunere, o lege şi aşa mai departe, cu votul a jumătate plus unul dintre cei prezenţi. Au fost prezenţi 18, iar în favoarea solicitării au votat doar 9. Nu s-a întrunit majoritatea celor prezenţi, ca atare propunerea nu a trecut. După ce nu a fost adoptată această propunere, alţi colegi, colegii mei din Partidul Naţional Liberal au plecat din sala de şedinţă, am rămas fără cvorum şi nu am putut să discutăm punctul trei, prezentarea în birourile permanente reunite a moţiunii de cenzură”, a explicat Ludovic Orban.

De ce s-a abținut Orban de la vot

Președintele liberalilor a explicat că ‘nu am votat Ordinea de zi în această formă pentru că nu am fost de acord cu introducerea unui punct care, practic, a fost depus cred că la ora 11:30. Nici măcar nu am apucat să verificăm dacă sunt îndeplinite procedurile regulemantare.

De asemenea, mi-am exprimat clar punctul de vedere că orice solicitare cu privire la moțiunea de cenzură trebuie dezbătută în cadrul punctului pe care l-am propus și anume – Moțiunea de cenzură -. Dacă discutam despre moțiunea de cenzură fără să ajungem la punctul de prezentare al moțiunii de cenzură, discutam despre ceva care nu a fost prezentat în cadrul Birourilor Permanente Reunite.’

‘Bineînțeles că nu s-a ținut cont. Am supus la vot propunerea liderului grupului parlamentar PSD, Alfred Simonis, care a fost votată de toți parlamentarii PSD prezentați la debutul reuniunii Birourilor Permanente Reunite și evident și de mulți alți parlamentari. A fost votată Ordinea de zi în forma propusă de domnul Simonis.’, a explicat Orban.

Ulterior, după ce s-a votat Ordinea de zi și propunerea de înființare a Comisiei de anchetă, PSD a decis să-și retragă reprezentanții din BPR. Au plecat toți cei opt reprezentanți ai PSD, rămânând numai parlamentarii celorlalte formațiuni politice, a adăugat Orban.

„S-a dezbătut punctul doi care, pe scurt, era o cerere de a se trimite către Comisia de statut, care e una comună, pentru verificarea semnăturilor (n.r. – ale moţiunii de cenzură). (…) Rezultatul votului e următorul: au fost 18 membri prezenţi, au votat pentru nouă, şapte impotriva şi doi parlamentari nu au votat”, a explicat Ludovic Orban.