Info Actual > Social > MAE, precizări de ultima oră. Cine sunt cetățenii români din Afganistan și ce se intreprinde în privința lor
Social

MAE, precizări de ultima oră. Cine sunt cetățenii români din Afganistan și ce se intreprinde în privința lor

MAE, precizări de ultima oră

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat, luni, că în Afganistan se mai află 35 de cetăţeni români. Aceștia sunt în principal personal de securitate angajat de Misiunea ONU de Asistenţă în această ţară, UNAMA.

Conform MAE, la Ambasada României din Islamabad, care asigură reprezentarea ţării noastre în relaţia cu Afganistanul, îşi înregistraseră prezenţa 60 de cetăţeni români cu activităţi în Afganistan. Aceştia sunt angajaţi ai delegaţiei UE în această ţară, ai UNAMA, respectiv ai unei companii de securitate şi unui ONG.

La momentul accelerării deteriorării situaţiei de securitate, o parte dintre aceşti cetăţeni români părăsiseră deja teritoriul afgan pentru efectuarea concediului de odihnă. De asemenea, 11 cetăţeni români, angajaţi ai Delegaţiei UE în Afganistan, au fost recent evacuaţi, aceştia aflându-se în acest moment la Doha. Românii vor continua călătoria spre România imediat ce vor fi îndeplinite toate procedurile specifice.

Se menţine legătura cu românii din Afganistan

„MAE şi celelalte instituţii care fac parte din Celula de criză interinstituţională vor acorda tot sprijinul misiunii Forţelor Aeriene Române, dispusă de preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, la propunerea domnului Florin-Vasile Cîţu, prim-ministrul României, pentru evacuarea de pe Aeroportul din Kabul a cetăţenilor români aflaţi încă pe teritoriul statului afgan. (…)În cazul în care se mai află cetățeni români în Afganistan care nu au contactat încă misiunea diplomatică a României din Pakistan, MAE recomandă ferm ca aceștia să se adreseze urgent Ambasadei României la Islamabad şi să comunice coordonatele proprii pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate”, transmite MAE.

Florin Cîţu a susţinut o scurtă declaraţie de presă despre discuţiile avute cu preşedintele Iohannis pe tema situaţiei din Afganistan. Acolo se mai află încă 35 de cetăţeni români, care trebuie aduşi în ţară cât mai repede.

„Am avut o discuție cu domnul președinte referitor la situația din Afganistan. Știți că pe 13 august MAE a ridicat nivelul de alertă la maximum pentru Afganistan. În acest moment sunt 35 de cetățeni români în acea zonă. Au fost 60, mai sunt 35. Sunt în siguranță, suntem în contact permanent. I-am propus domnului președinte să trimitem un avion pentru a-i aduce acasă. Sunt două variante: un avion care va fi în colaborare cu NATO sau un avion al nostru. Pe această cale vreau să transmit tuturor românilor care mai sunt acolo și nu au contactat reprezentanța diplomatică din Pakistan să o facă cât mai repede. Dacă va fi varianta NATO, românii vor fi aduși până în Georgia. Există o celulă de criză, orice alte decizii vor fi comunicate”, a declarat premierul.