Social

Mai avem o șansă pentru aderarea în spațiul Schengen. Parlamentul European a dat aviz favorabil

Spațiul schengen,
FOTO: Antena 3 CNN

Aderarea României și a Bulgariei în spațiul Schengen revine în prim-planul politicii europene. Parlamentul European solicită ca finalizarea procedurilor de aderare să fie gata până la sfârșitul acestui an.

Europarlamentarii au dezbătut o rezoluție prin care cele două state trebuie acceptate în spațiul de liberă circulație în următoarele luni, prin urmare, forul legislativ european solicită Consiliului Uniunii Europene să se exprima favorabil pentru aderarea celor două state.

Parlamentul European, aviz favorabil pentru aderarea României în Schengen

La votul din Consiliul JAI susținut în luna decembrie a anului trecut Austria și Olanda au fost singurele state care au apelat la dreptul de veto pentru a se opune aderării României și Bulgariei, deși, textul rezoluției votate de Parlamentul European indică faptul că Uniunea Europeană devine mai puternică dacă se renunță la controlul vamal în interiorul comunității europene.

Același document scoate la suprafață și pierderile economice uriașe înregistrate de România și Bulgaria în ultimii 11 ani, perioadă în care cele două state au respectat toate condițiile.

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu a subliniat la rândul ei faptul că spațiul Schengen ar deveni mai puternic odată cu aderarea României. Oficialul român a afirmat acest lucru în cadrul unei conferințe de presă susținută la Reprezentanța Comisiei Europene din București.

Evenimentul a marcat preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene, pentru a doua parte a anului, de către Spania. Madrid a preluat conducerea Uniunii Europene la începutul acestei luni, iar tema aderării României în spațiul Schengen a devenit un subiect important pe ordinea de zi a Executivului spaniol.

Spania suține aderarea României în spațiul Schengen

Pedro Sanchez, prim-ministrul iberic și miniștrii săi de Externe au declarat public că vor susține aderarea României și Bulgariei în spațiul de liberă circulație. La consiliul JAI din 8 decembrie 2022 au fost propuse pentru aderare trei state, România, Bulgaria și Croația, cea din urmă a fost singura care a trecut de votul Consiliului, informează libertatea.ro.

Din toate statele membre ale Uniunii Europene, Bulgaria, Cipru, Irlanda și România sunt singurele care nu au acces în spațiul de liberă circulație. Chiar și state terțe Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein sunt membre Schengen, deși nu fac parte din Uniunea Europeană.

Parlamentul european a sprijinit în repetate rânduri aderarea României și Bulgariei, în rezoluția din 5 octombrie și în dezbaterea din 14 decembrie 2022. Din păcate rezoluția are doar un rol consultativ fără a deține și un caracter legislativ.

Aspect subliniat și de vicepreședinta Parlamentului European, Katarina Barley, aceasta a recunoscut că instituția pe care o reprezintă nu deține mecanismele necesare pentru a obliga Austria să-și modifice poziția.

Pentru ca România să intre în spațiul Schengen este nevoie de un vot în unanimitate în Consiliul Uniunii Europene și, în aceste condiții Guvernul de la București are obligația de a pune presiune pe executivul austriac pentru a permite în cele din urmă accesul țării noastre în spațiul european de liberă circulație.