Actual

Mai există speranță! Sunt șanse ca România să adere la Schengen în 2023

Spațiul schengen,
sursa foto: antena3cnn

Potrivit unor surse Euractiv.ro, se pregătesc măsuri pentru admiterea Bulgariei și României în Schengen în cursul acestui an. Inițial, vor fi eliminate controalele la granițele aeriene începând din octombrie, iar ulterior, până la 1 ianuarie, se va renunța la controalele la frontierele terestre.

Sursele de la Sofia afirmă că Bulgaria are șanse reale de a adera la Schengen începând din octombrie anul acesta, cu granițele aeriene, și de a obține aderarea completă, inclusiv la frontierele terestre, din ianuarie 2024. Pentru a realiza acest lucru, Bulgaria trebuie să exercite presiuni diplomatice și să demonstreze voința de a continua reformele. Până acum o lună, principalul obstacol în calea aderării Bulgariei la Schengen a fost opoziția Olandei.

Semnale informale din partea guvernului condus de Mark Rutte indică aprecierea eforturilor depuse de Parlamentul bulgar și de ultimele patru guverne în implementarea unei reforme judiciare autentice, prin introducerea unui mecanism independent de investigare a procurorului șef, adoptat la sfârșitul lunii mai.

Alegerea unui guvern

Alegerea unui guvern în Bulgaria după o criză politică prelungită reprezintă al doilea motiv major pentru eliminarea obstacolelor în calea aderării la Schengen. Guvernul interimar numit de președintele Rumen Radev este format din miniștri ai coaliției Continuăm Schimbarea-Bulgaria Democratică, cu sprijinul GERB, iar vicepremiera Mariya Gabriel este reprezentantă a acestei coaliții.

În luna iulie, Comisia Europeană va publica un raport în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, la cererea Olandei. Acest raport este anticipat să fie în mare parte favorabil, recunoscând voința politică de a continua reformele. Chiar dacă Austria își menține obiecțiile privind extinderea spațiului Schengen în contextul crizei refugiaților, se presupune că Viena nu va mai utiliza dreptul său de veto în cazul în care va fi izolată.

În decembrie anul trecut, Austria și Olanda au blocat procesul de aderare a Bulgariei la Spațiul Schengen, în timp ce doar Austria s-a opus aderării României. Recent, noul premier al României, Marcel Ciolacu, a declarat într-un interviu acordat EURACTIV că a solicitat miniștrilor săi să elaboreze un plan pentru a convinge Austria să renunțe la veto-ul său cu privire la aderarea României la Schengen. În același timp, un obiectiv major al instituțiilor bulgare este aderarea țării la zona euro începând cu 1 ianuarie 2025.

Cerințele dificile ale Austriei

În timp ce Olanda solicită autorităților bulgare să demonstreze angajamentul lor în lupta împotriva corupției și să nu renunțe la reforma judiciară, cerințele Austriei par a fi mult mai dificil de implementat. Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a depus eforturi considerabile pentru a obține fonduri europene în vederea construirii unui gard de-a lungul graniței dintre Bulgaria și Turcia, însă această propunere a fost respinsă de către Comisia Europeană.

La începutul lunii curente, Uniunea Europeană a acordat un nou sprijin financiar României și Bulgariei pentru implementarea proiectelor pilot în domeniul gestionării frontierelor. Bulgaria a primit o asistență financiară în valoare de 45 de milioane de euro, în timp ce România a beneficiat de 10,8 milioane de euro. Aceste fonduri au fost alocate pentru sprijinirea și dezvoltarea proiectelor deja inițiate în vederea îmbunătățirii gestionării frontierelor, potrivit Hotnews.