Actual Politică

Cancelarul Austriei merge azi în Bulgaria. Vrea gard de frontieră între Bulgaria și Turcia, după modelul Greciei

Cancelarul Austriei merge azi în Bulgaria. Vrea gard de frontieră între Bulgaria și Turcia, după modelul Greciei

Austria își menține veto-ul în privința extinderii Schengen. „Atât timp cât spaţiul Schengen nu funcţionează, nu-l putem extinde”, a declarat cancelarul Karl Nehammer înaintea unei vizite în Bulgaria, cerând „sprijin deplin pentru Bulgaria şi România şi măsuri concrete din partea Comisiei Europene pentru întărirea protecţiei frontierei externe” a UE, transmite sâmbătă agenţia austriacă APA.

Cancelarul Karl Nehammer merge azi în Bulgaria. Vrea gard de frontieră între Bulgaria și Turcia, după modelul Greciei

Nehammer şi ministrul de interne Gerhard Karner se vor deplasa luni la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia, scrie Agerpres.

Înaintea vizitei, Nehammer a cerut „sprijin deplin pentru Bulgaria şi România şi, în fine, măsuri concrete din partea Comisiei Europene pentru întărirea protecţiei frontierei externe”.

„Bulgaria trebuie să fie în poziţia de a construi o protecţie a frontierei la fel de robustă ca Grecia. Pentru aceasta, trebuie puse la dispoziţie fondurile necesare din bugetul UE”, a afirmat cancelarul.

„Trebuie să apăsăm şi mai tare pe frână în privinţa azilului, nu doar în Austria, ci în toată Europa”, a mai pledat şeful guvernului de la Viena.

El doreşte să discute această problemă în Bulgaria şi cu preşedintele bulgar Rumen Radev cu prilejul vizitei la frontiera bulgaro-turcă.

„Bulgaria are nevoie de sprijin rapid şi adecvat pentru protecţia frontierei externe cu Turcia. Gardul de frontieră al Greciei poate servi ca model”, a mai spus cancelarul, potrivit comunicatului citat de APA.

Numărul mare de migranţi reţinuţi în Austria arată „că sistemul Schengen este nefuncţional”, iar, „atât timp cât acest sistem şi protecţia frontierelor externe nu funcţionează, nici nu poate exista o extindere”, consideră Nehammer.

Până acum, Comisia Europeană a refuzat să furnizeze fonduri pentru ziduri, garduri şi sârmă ghimpată, dorind numai să sprijine infrastructura de la frontieră. În decembrie, Comisia a declarat că revine Bulgariei să decidă ce mijloace foloseşte pentru a-şi proteja frontierele. În prezent, agenţia europeană Frontex este reprezentată în Bulgaria de echipamente şi 137 de angajaţi, mai notează APA.

Cancelarul austriac şi ministrul său de interne reclamă faptul că Bulgaria este lăsată să apere singură graniţa sa externă a UE de aproximativ 240 km cu Turcia, şi fac referire la faptul că imagini video postate pe reţelele sociale arată cât de uşor sunt trecute barierele actuale de la graniţa bulgaro-turcă.

Nehammer şi Karner vor ajunge în Bulgaria duminică seara. Luni, se vor deplasa împreună cu preşedintele Radev şi ministrul de interne Ivan Demergiev la frontiera cu Turcia. Cei doi oficiali austrieci mai au programate o vizită la centrul regional de coordonare al poliţiei de frontieră în apropiere de Elhovo şi, după revenirea la Sofia, o întâlnire cu prim-ministrul bulgar Galab Donev.