Actual

Mai mulți bani pentru pensionari! 5 milioane de pensii vor fi recalculate

deficitul bugetar Sursa foto MediaFLUX.ro CAR
Sursa foto MediaFLUX.ro

Românii care au împlinit vârsta de pensionare și au continuat să muncească ulterior pot solicita revizuirea cuantumului pensiei dacă au realizat stagiul de cotizare după ce li s-a deschis dreptul la pensia pentru limită de vârstă.

Recalcularea pensiei este posibilă prin luarea în calcul a veniturilor, a perioadelor de cotizare sau a perioadelor pe care legea le consideră ca fiind perioade de cotizare, precum și prin examinarea altor documente care pot afecta drepturile de pensie și care nu au fost luate în considerare inițial la calcularea pensiei.

5 milioane de pensii vor fi recalculate

Practic, pensia poate fi ajustată prin luarea în considerare a câștigurilor, a perioadelor de contribuție care nu au fost incluse anterior, precum și a perioadelor care au fost clasificate ca perioade de contribuție. Prin prezentarea documentelor care ar putea modifica cuantumul pensiei, este posibilă și recalcularea drepturilor de pensie.

Mecanismul de recalculare a pensiilor a fost descris de ministrul Muncii, Marius Budăi, care a mai precizat că aproximativ cinci milioane de pensii vor fi ajustate fără a se reduce cuantumul acestora. Proiectul final al Legii pensiilor a fost finalizat de către Casa Națională de Pensii Publice și Ministerul Muncii.

„Am reuşit să închidem aceste variante împreună cu colegii mei de la Ministerul Muncii şi de la Casa Naţională de Pensii Publice. Avem varianta finală. Am dat-o către o primă lectură, săptămâna viitoare vom continua dialogul şi vom aştepta şi feedback-ul de la liderii coaliţiei, după care, aşa cum este normal, începem dialogul cu partenerii sociali şi cu organizaţiile de pensionari. Am spus de multe ori: nu îmi doresc să repet aceeaşi greşeală şi nu îmi doresc să fac o reformă la secret, aşa cum a fost scris PNRR”, a explicat Marius Budăi, ministrul Muncii.

Pentru a evita inechitățile din sistem, pensiile sunt recalculate începând cu 2023, folosind o nouă formulă.

Această nouă formulă se bazează pe ipoteza că valoarea punctului de pensie a crescut de la 1.586 de lei la 1.785 de lei de la 1 ianuarie 2023. Noul mecanism de calcul al pensiilor, potrivit ministrului Muncii, va avea la bază Legea 127/2019.

Ce documente sunt necesare

„Vorbim de pensiile din sistemul public, în momentul în care introducem formula de calcul, pentru că noi am scris foarte clar în programul de guvernare, de când am intrat în noiembrie, că plecăm de la analiza legii 127. Pensiile în România ar fi fost recalculate și deja rezolvate dacă cineva la un moment dat nu punea legea pensiilor în paranteze, așa cum a pus și legea salarizării“, a precizat Budăi la începutul lunii aprilie 2023.

„Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia.

Pensionarii pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, spune Legea pensiilor, la articolul 107.

Pentru a solicita recalcularea pensiei trebuie depuse următoarele acte: o cerere complet completată (modelul poate fi descărcat), cuponul de pensie, originalul și o copie a carnetului de muncă cu perioada solicitată și originalul și o copie a cărții de identitate sau a buletinului de identitate. Trebuie ținut cont de cerința ca cererile să fie trimise prin e-mail și să cuprindă un număr de telefon la care să puteți fi contactat ulterior, potrivit Știrile ProTV.