Social

Vestea zilei privind recalcularea pensiilor din România! Președintele Casei de Pensii a făcut anunțul: Nicio pensie nu va scădea

recalcularea pensiilor vestea momentului pensionarii
sursa foto: playtech.ro

Este vestea zilei privind recalcularea pensiilor, după ce Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii, a venit cu un anunț important explicând că nicio pensie din România nu va scădea după noua lege, chiar mai mult, unele ar putea să crească.

Daniel Baciu a transmis joi că nicio pensie nu va scădea după recalculare, subliniind faptul că eliminarea inechităților din sistemul public de pensii ar putea duce chiar la creșterea veniturilor în anumite cazuri.

Recalcularea pensiilor va fi finalizată de abia în 2024

Totuși, acesta a transmis că abia în 2024 românii ar putea primi noile pensii, după modificarea legii. Nu în ultimul rând, președintele Casei de Pensii a mai transmis că românii care au pensii de peste 4.000 de lei și cărora în 2022 le-au fost oprite contribuții de sănătate au început deja să își primească banii înapoi, după decizia CCR favorabilă de la finalul anului trecut.

„Nicio pensie nu va scădea, noi asta urmărim prin recalculare sa eliminăm aceste inechități nu să le amplificam, dimpotrivă, pentru că există în momentul de față în plată în plată pensionari care au aceeași perioadă contributivă, aceeași vechime în muncă, dar faptul că au ieșit în perioade diferite de timp la pensie, pe acte normative care erau în vigoare la acea dată există cuantumuri diferite în plată. Noi trebuie să oferim acest act normativ ca să fie adoptat, dar de intrat în vigoare probabil că va intra în anul 2024,” a declarat Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii, potrivit România TV.

Și Marius Budăi, ministrul Muncii, a venit cu detalii

Cu privire la acest subiect a vorbit recent și ministrul Muncii, Marius Budăi, care a vorbit zilele trecute la emisiunea ”Punctul Culminant”, de la România TV, moderată de Victor Ciutacu. Acesta a adus detalii suplimentare privind tăierea pensiilor speciale și cum vor fi ele calculate de acum înainte în România.

Astfel, Marius Budăi a dezvăluit că toate pensiile,  indiferent de categoria socio-profesională din care fac parte beneficiarii lor, care depășesc valoarea salariului avut de aceștia, vor fi recalculate.

”Vor fi recalculate acele pensii care depășesc cuantumurile veniturilor casate în timpul activității. Este vorba despre absolut toate pensiile care depășesc valoarea salariului, absolut toate pensiile indiferent de categoria socioprofesională din care fac parte beneficiarii lor”, a transmis Marius Budăi la România TV.

Ministrul Muncii a atras atenția că din salariul avut în activitate, pensia poate să crească procentual vorbind până la 80% ”din calculul din venitul brut fără să depășească venitul net”.

”Există o modalitate de calcul, o știm cu toții, avem modalitatea foarte bună din procentul respectiv să nu depășească venitul, se calculează procentul, însă nu aici este problema. Problema este ca în final să avem un proiect de lege agreat cu Comisia Europeană și să fie publicat în Monitorul Oficial astfel încât să intre în vigoare”, a mai transmis ministrul.

De asemenea, el a fost întrebat dacă pensiile din sistemul de apărare și ordine publică vor fi înglobate în proiectul de lege pe care Guvernul împreună cu Banca Mondială îl au în lucru.

”Există un articol în acest proiect însă, eu reiterez ceea ce am spus pensiile militare nu sunt pensii speciale. Însă avem discuții, am avut discuții cu dumnealor, discutăm în continuare cu cei doi miniștrii de resort al Apărării și de Interne cu siguranță vom avea toate elementele necesare în discuțiile cu Comisia Europeană”, a mai răspuns ministrul Muncii.