Social

Mai mulți bani pentru români. Măsura pregătită de ministrul Agriculturii, Florin Barbu

bani cash numerar sursă foto: economedia
FOTO: ECONOMEDIA

Românii ar putea beneficia de eliminarea unei noi taxe dacă legea privind prima ieșire din indiviziune a bunurilor imobile, deci inclusiv a terenurilor agricole, va trece de votul din Parlament.

În acest moment inițiativa se află în procedură parlamentară, însă dacă el va fi adoptat, românii vor putea face succesiunea la primărie, printr-o proces care îi va scuti de taxa exorbitantă de la notar.

Iniţiatorul legii este noul ministru al Agriculturii, deputatul Florin Barbu. Oficialul promite că va continua și finaliza procedura de cadastrare și intabulare a tuturor imobilelor din România, adăugând că este nevoie de o reglementare care să soluționeze problema succesiunilor.

Expunerea de motive

În expunerea de motive a legii, inițiatorii subliniază că „Proprietatea asupra bunurilor imobile nefiind individualizată, moștenitorii nu pot fi înscriși în registrul agricol, nu pot beneficia de subvențiile acordate de Uniunea Europeană și statul român și nu pot beneficia de atributele dreptului real de proprietate, care asigură în plenitudinea sa dreptul de posesie, folosință și dispoziție asupra unui bun.

Prin acest proiect de lege schimbăm practica notarială la prima ieșire din indiviziune permițând secretarilor consiliilor locale să autentifice acte de partaj voluntar, fără schițe cadastrale pentru bunurile imobile dezmembrate, atunci când părțile au stabilit vecinătățile și își rezervă dreptul de a face demersurile pentru intabularea proprietății așa cum prevede Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr.7/1996.

În acest moment, mostenitorii unui autor sunt obligați, la prima ieșire din indiviziune, să plătească acea schița cadastrală la prețul de răscumpărare a bunului imobil, preț pe care nu-l pot suporta”.

Ce spune ministrul

Proiectul se află în prezent la Comisia de Agricultură și la Comisia Juridică din Camera Deputaților. Ministrul Agriculturii a declarat pentru agrointel.ro că acesta reprezintă doar un prim pas.

„Vă dau un exemplu: în Corabia există un singur notar care are 22 de unități administrativ-teritoriale, iar programarea pentru o taxă de succesiune durează. Oamenii au fost programați până în anul 2026-2027. Dacă vrem să realizăm ceva în agricultură, dacă vrem să facem comasarea terenurilor, haideți să lăsăm unitățile administrativ-teritoriale, secretarii primăriilor să facă acest proiect, acest prim plan de ieșirea din indiviziune a fiecărui moștenitor”, a spus Florin Barbu.

Dacă proiectul de lege trece de votul din Parlament, acesta va ajunge la promulgare la președintele Klaus Iohannis iar apoi legea intră în vigoare, potrivit RomâniaTV.