Social

Majorarea pensiilor, o iluzie! Cum sunt amăgiți seniorii

Majorarea pensiilor (sursă foto: romaniatv.net) reforma pensiilor poștașii
sursa foto arhiva companiei

În anul 2024, România se pregătește să implementeze schimbări semnificative în privința majorărilor salariale și a pensiilor conform promisiunilor Guvernului. Aceste ajustări vor influența în mod direct veniturile angajaților și ale pensionarilor, aducând schimbări notabile în viața financiară a acestora.

Legea pensiilor, intrată în vigoare la 1 ianuarie, aduce cu sine nu doar majorări, ci și recalculări ale veniturilor pensionarilor. Cu toate acestea, privind cu atenție suma cu care vor crește pensiile, se conturează un tablou mai puțin optimist.

Majorarea pensiilor, o iluzie

Majorarea, stabilită la 13,8% în raport cu rata inflației din anul precedent, poate părea insuficientă în fața creșterilor de prețuri și costurilor ridicate de trai.

„În primul rând, aceste majorări, dacă ne referim la pensii, sunt absolut normale. Din punctul meu de vedere sunt oarecum insuficiente. Asta  pentru că rata inflației a fost într-adevăr de vreo 16,7%” a spus Cristian Păun, analist economic.

În ceea ce privește majorările salariilor, economiștii avertizează că acestea pot părea o iluzie. Asta având în vedere situația economică a țării. Potrivit lui Cristian Păun, „creșterea din pix este iluzorie”. El susține că pentru o creștere sănătoasă a pensiilor și salariilor este necesar să se stimuleze economia și să se atragă noi investitori. Astfel poate fi eliminată abordarea unilaterală a majorării salariului minim impus de Guvern.

Nici cu salariile nu stăm bine

„A fost un ritm de creștere a salariului mediu net brut ca fiind negativ. Și a mai tras în jos această majorare, dar de fapt, ca putere de cumpărare, pensionarii pierd. De la 1 ianuarie, le crește pensia, dar doar cu 13,7%, și nu cu 16,7% cât a fost inflația în 2022, ca să nu mai spunem că inflația în 2023, cel puțin pe zona pensionarilor, eu zic că se apropie mai degrabă de 10%” a explicat economistul.

În concluzie, anul 2024 aduce cu sine schimbări economice semnificative în România, dar cu un context de incertitudini și provocări care pot afecta în mod substanțial bugetele familiilor.

„Economia trebuie să înflorească și trebuie să aducem investitori noi în economia românească care să se bată pe cei care sunt angajați în economia reală. Doar așa putem crește sănătos salariile. Această creștere din pix este iluzorie, adică să te apuci tu să crești salariul minim cum vrei tu, ca Guvern. Nu e în regulă să faci asta, salariul fiind un preț al pieței muncii, rezultatul cererii și al ofertei de muncă din piață”, a spus Cristian Păun, conform News18 .