Social

Majorări salariale pentru peste 10% din români. Cine se califică să ia mai mulţi bani

Salariile bugetarilor, majorări salariale noiembrie bugetarii salariile medii Sursa foto: romaniatv.net
Credit imagine: Romania TV

Majorări salariale de la 1 ianuarie 2024. Salariile cresc enorm pentru această categorie de angajați. E vorba despre persoanele care lucrează în sistemul de învățământ. În prezent, peste 235.000 de români se încadrează în această categorie, deci sunt peste zece procente din populația țării noastre.

De asemenea, sunt vizate atât cadrele didactice, cât și personalul auxiliar. Ministrul Educației, Ligia Deca, a subliniat faptul că a avut deja loc o majorare. Se referă la cea dată prin ordonanță de urgență și intrată în vigoare la începutul acestei veri. Prin acea ordonanță, profesorii au ajuns să câștige cu până la 500 lei net în plus față de suma pe care o încasau anterior. Iar de la 1 ianuarie 2024, debutanții ar trebui să câștige echivalentul salariului mediu din România.

„Avem o creștere salarială care a intrat deja în vigoare. Cea de la 1 iunie a intrat deja în vigoare. Vorbim de creșteri salariale numai în acest an de peste 25 la sută pentru cadrele didactice, peste 30 la sută pentru didactice auxiliare.

De asemenea, există legiferat, prin ordonanță de urgență, un angajament al Coaliției”. Acesta spune că „de la 1 ianuarie, se va primi o majorare de 50 la sută din creșterea pe care salariile ar avea-o până la noua grilă de salarizare”. Iar aceasta este o „grilă care ar trebui să plece de la salariul de debutant, egal cu salariul mediu pe economie”, a declarat ministrul.

Oficialii sunt optimiști când e vorba de majorări salariale

Cu toate fcă plutește un aer de incertitudine în jurul creșterilor de salarii, Ligia Deca asigură că ele vor avea loc. Sau că, cel puțin, Ministerul va face tot posibilul pentru realizarea acestui fapt. Majorarea promisă este susținută inclusiv de președintele Klaus Iohannis.

„Având în vedere că este un act normativ în vigoare și că este un angajament al Coaliției, este evident că am încredere că se va întâmpla. Însă ceea ce vă pot promite este că noi, la Ministerul Educației, ne vom lupta ca acest lucru să se întâmple, prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”.

Oficialul a vorbit și despre sursa problemei.

„Este o problemă de grilă de salarizare care este anexă la legea salarizării publice. Am semnalat-o în scris atât Ministerului Muncii, cât și la nivel guvernamental, încă din luna iulie. Avem promisiuni după ultima întâlnire a primului ministru cu sindicatele că se va găsi o soluție în următoarele săptămâni.

Avem o soluție tehnică pe care am pus-o la dispoziție și avem toată disponibilitatea să lucrăm inclusiv pe cadrul legal existent, să nu așteptăm până avem o nouă lege a salarizării, pentru ca această chestiune să fie rezolvată. Este normal ca directorii, având mai multe responsabilități, să fie și motivați financiar corespunzător, mai ales că ne bazăm pe ei. Pe ceea ce înseamnă inclusiv absorbția de fonduri europene”

Revendicările sindicaliștilor vor fi satisfăcute?

Grilele de salarizare sunt stabilite de mult timp. Totuși, tergiversarea lor a dus la multă instabilitate socială și politică. Astfel, a avut loc greva dascălilor la finalul acestei primăveri. Problemele referitoare la salarii au reprezentat principalul motiv pentru proteste, chiar dacă nu singurul.

„Grilele sunt gata de la sfârșitul lunii ianuarie, noi le-am lucrat împreună cu federațiile sindicale ale profesorilor, ale cadrelor didactice, ale personalului din învățământ, le-am înaintat Ministerului Muncii, au exisat o serie de întâlniri tehnice pe parcursul verii. Ministerul Muncii înțeleg că a elaborat trei variante de grile, una cea pe care am transmis-o noi, o alta pe care au elaborat-o dumnealor și una de mijloc, pe care le-au transmis, din ce am înțeles, către Banca Mondială, pentru calcularea impactului. Există deja, pentru sectorul învățământ, o bază foarte solidă. Ceea ce trebuie să vedem acum este decizia politică ca acest lucru să se vadă și în practică, indiferent de formă”, a clarificat Ligia Deca.

Dacă legea salarizării intră în vigoare, profesorii ar putea primi cu 50% mai mult la salariu. Numărul cadrelor didactice a început să crească în acest an. Este posibil ca și datorită promisiunii de majorări salariale. Informațiile din acest text au fost preluate de pe pagina Mediaflux.