Culinar

Mămăliga cu brânză și smântână, deliciul străinilor în România. Iată câte calorii are. Video

Mămăliga cu brânză și smântână, deliciul străinilor în România. Iată câte calorii are. Video

Orice străin care este întrebat ce mâncare preferă în România, răspunde, fără să ezite nici măcar o clipă, ”mamaliga”. Accentul este superb, mai ales când se aude cuvântul fără ”ă”. Să ne amintim că și prințul Charles a vorbit despre mămăligă. Dar și nouă românilor ne place și o savurăm de fiecare dată când avem ocazia. De aceea ne-am propus să aflăm mai multe despre ea, mămăliga cea de toate zilele.

Mămăliga cu brânză și smântână, deliciul străinilor în România. Iată câte calorii are. Video

Din punct de vedere istoric, mămăliga este un aliment ”țărănesc”, fiind adesea folosit ca substitut al pâinii sau chiar ca aliment de bază în zonele rurale sărace. Cu toate acestea, în ultimele decenii, a apărut ca un fel de mâncare de lux, disponibil în cele mai bune restaurante.

Terciul este cea mai veche formă de consum de cereale din întreaga omenire, cu mult înainte de apariția pâinii. Inițial, semințele folosite la prepararea terciurilor erau foarte diverse, precum mei sau einkorn (wikipedia).

Înainte de introducerea porumbului în Europa, în secolul al XVI-lea, mămăliga se făcea cu făină de mei, cunoscută de romani sub numele de pulmentum. De altfel, romanii mâncau atât de mult încât grecii îi numeau pe aceșia pultiphagonides (mâncători de terci).

Revenid la zilele noastre, o întrebare frecventă este dacă gustoasa mămăligă, cu brânză și smântână alături, ne îngrașă.

Mămăliga cu brânză și smântână se prepară în mai puțin de 15 minute și este incredibil de gustoasă.

Cu acest deliciu caloric saturi toată familia dintr-un foc, însă este bine să nu exagerezi. Preparat din când în când nu este o tragedie, dar dacă îl consumi de mai multe ori pe săptămână, devine o problemă, pentru că apare un adaos de greutate, nedorită.

Inițial, considerată  ca fiind mâncarea săracului, mămăliga a ajuns, acum, să fie considerată un lux, în marile restaurante din întreaga lume.

Sunt foarte puține ingrediente necesare pentru a pregăti acest fel de mâncare: făină de porumbapă și sare. Procesul de preparare este deosebit de simplu: când apa dă în clocot, se adaugă mălaiul si se amestecă până când ajunge la consistența dorită.

Beneficii medicale

Este bogată în grăsimi sănătoase ce ajută în bună funcționare a intestinelor. Mai mult, îmbunătățește digestia fiind indicată în curele de slăbit, dacă nu se exagerează cu consumul ei.

Un mare beneficiu al mămăligii este că reduce riscul de cancer, lucru ce a fost demonstrat printr-un studiu făcut de oamenii de ştiinţă americani. În special, mămăliga reduce riscul de cancer la colon şi reduce riscul de formare a hemoroizilor.

Mămăliga prezintă un efect anti-oxidant asupra corpului şi reduce nivelul de colesterol rău, graţie conţinutului de grăsimi sănătoase, fibre şi carbohidraţi, scrie evz. Consumul de mămăligă are un efect pozitiv şi asupra inimii şi circulaţiei sângelui.

Dieta potrivită

O dietă devine din ce în ce mai populară. Iaurtul era deja recomandat în diete întrucât îmbunătăţeşte digestia. Dacă se adaugă şi mămăligă, fiţi siguri că rezultatele nu vor înceta să apară. Ţineţi cont de faptul că nu trebuie să consumaţi nimic cu 3 ore înainte de culcare.

Caloriile multe, o problemă

O porție de mămăligă cu brânză și smântână are mai multe calorii decât ai crede. Dar are mai puține calorii decât pâinea. Dacă 100 de grame de mămăligă au în jur de 70 de calorii, 100 de grame de pâine au, de regulă, 220-260 de calorii. Prin urmare, mămăliga are de trei-patru ori mai puține calorii decât pâinea.

Cu toate acestea, fiindcă mămăliga este mai densă, tindem să consumăm o cantitate mai mare de mămăligă la o masă, prin comparație cu pâinea. De exemplu, dacă mâncăm 250 de grame de mămăligă, ajungem să acumulăm aproximativ 175 de calorii.

Dacă alături de mămăligă adaugi și brânză, numărul de calorii depinde foarte mult și de brânza folosită. Să zicem că alegi telemeaua de vacă. Cu 100 de grame dintr-o astfel de telemea, acumulezi, în medie, 300 de calorii. Așadar, dacă vei consuma o porție de mămăligă cu brânză (250 de grame de mămăligă și 100 de grame de brânză), înseamnă că vei aduna nici mai mult, nici mai puțin, de 475 de calorii.

În final, dacă adaugi și smântână, numărul de calorii va crește considerabil. Dacă 50 de grame de smântână, cu un procent de grăsime de 15%, au în jur de 80 de calorii, 50 de grame de smântână, cu un procent de 12% au 65 de calorii. Așa că, o porție de mămăligă cu brânză și smântână, ajunge la circa 540-555 de calorii.

Dacă ți-e poftă și de două ouă prăjite, care au aproximativ 190 de calorii, înseamnă că, în total, vei consuma 730-745 de calorii, scrie greatnews.ro.

Foto: pixabay/ Video: youtube