Social

Marcel Boloș spune că avem bani de pensii! Cum se face recalcularea

Marcel Bolos vrea mai multi bani pentru IMM-uri, Sursa foto B1
sursa foto:arhiva companiei

Marcel Boloș a negat zvonurile privind lipsa fondurilor pentru plata pensiilor majorate din septembrie. Ministrul Finanțelor a detaliat cum se vor face plățile sumelor recalculate, care ajung la mii de lei pentru unii dintre cei trei milioane de pensionari.

Într-o recentă intervenție televizată, Boloș a afirmat că există fondurile necesare pentru pensionari. Bugetul de stat include 10 miliarde de lei. Această sumă este suficientă pentru plata recalculărilor într-o singură tranșă.

Marcel Boloș spune că avem bani de pensii

„Noi am primit o fișă financiară din partea Ministerului Muncii. Este exclus ca majorările să fie date în tranşe. Bugetul pentru anul 2024 este construit pentru a achita aceste recalculări a pensiilor într-o singură tranșă. Cele 10 miliarde de lei, conform estimărilor și calculelor făcute de Ministerul Muncii, sunt cuprinse în bugetul de stat. Din acest punct de vedere, legea în vigoare la această dată spune foarte clar că se achită recalcularea într-o singură tranşă”, a de clarat ministrul Boloş.

Ministerul Muncii a anunțat că anumite categorii de pensionari vor avea parte de o nouă recalculare a pensiilor. Aceasta se referă la persoanele care au primit prime, sporuri sau alte bonusuri care nu au fost incluse în recalcularea inițială.

„De a doua recalculare beneficiază numai cei care au avut acele sporuri cu caracter nepermanent. Vreau să fac precizarea că nu toată lumea a avut. Sunt sectoare care nu au asemenea sporuri. Și nu au ce adeverințe să mai prezinte în plus față de ceea ce au prezentat odată, când au depus dosarul de pensie”, a explicat președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu.

Conform afirmațiilor sale, o parte semnificativă a adeverințelor necesare se regăsește deja în dosarele de pensii.

Ce trebuie să facă pensionarii

„O mare parte din ele sunt deja la dosarele de pensii ale pensionarilor aflați în plată. Colegii mei au termen șase luni de zile să facă cea de a doua recalculare. Iar lucrul acesta se va întâmpla începând cu 1 septembrie până în luna februarie 2025.“, a mai precizat președintele CNPP.

Pensionarii care nu dețin aceste documente trebuie să le obțină de la angajatorii anteriori sau de la arhivele acestora. Ei sunt nevoiți să achite sute de lei pentru eliberarea adeverințelor necesare, care dovedesc veniturile suplimentare obținute în timpul muncii.

Firmele de arhivare percep tarife mari pentru aceste servicii. De exemplu, înregistrarea unei cereri costă aproximativ 120 de lei. Pentru fiecare an de muncă analizat, pensionarii trebuie să plătească alți aproximativ 75 de lei. Prețul pentru un document original necesar pentru a fi prezentat la Casele teritoriale de pensii este de 120 de lei.

În urma sesizărilor primite, Ministerul Muncii a solicitat Consiliului Concurenței să investigheze firmele de arhivare. Consiliul examinează modul în care au fost stabilite aceste prețuri și suspectează o posibilă înțelegere între firme pentru a fixa tarifele.

Investigația Consiliului Concurenței durează aproximativ un an. În acest timp, pensionarii care au nevoie de adeverințe trebuie să plătească sume considerabile firmelor de arhivare, conform Antena 3.