Politică

Marcel Ciolacu: „În funcţie de evoluţia lucrurilor din Ucraina, România poate dona avioane MiG-21”

marcel-ciolacu

În acest moment, nu există o decizie a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind antrenarea unor „insurgenţi” sau mercenari pe teritoriul ţării noastre care să intervină în apărarea Ucrainei, a declarat joi seară, la România Tv, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. În ceea ce priveşte posibilitatea ca România să doneze Ucrainei armament şi avioanele MiG-21 LancerR ţinute la sol, preşedintele Camerei Deputaţilor afirmă că acest lucru „este posibil”, în funcţie de evoluţia situaţiei din ţara vecină aflată în război.

Marcel Ciolacu: „În funcţie de evoluţia lucrurilor din Ucraina, România poate dona avioane MiG-21”

Liderul social democrat spune că nu putem face acest lucru, pentru că „în primul şi în primul rând, trebuie să-ţi creezi cadrul legislativ şi este normal să faci acest lucru”, adăugând că „trebuie să fim corecţi: avem o frontieră de 650 de kilometri cu Ucraina:

„Nimeni nu ştie cum va evolua situaţia din Ucraina, e normal să ne pregătim pentru aşa ceva. Dar asta nu înseamnă că România va intra direct în acest conflict cu Rusia. Este posibil, în funcţie de evoluţia lucrurilor din Ucraina, România să facă acest lucru, dar efortul împotriva Rusiei al tuturor ţărilor civilizate şi din Uniunea Europeană, dar şi din afara Uniunii Europene – şi aici mă refer în mod direct la partenerul strategic al României, Statele Unite ale Americii – trebuie să fie asumat de către toate statele. Primul pas este să avem un cadru legislativ. Nu o să încalce nimeni legea şi astfel de hotărâri nu cred că se vor lua pe ascuns sau să nu fie informată toată lumea. Dar este normal ca noi, ca şi stat, să ne pregătim pentru orice evoluţie a conflictului din Ucraina, noi trebuie să apărăm Ucraina, este evident acest lucru”, a declarat președintele PSD.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a comentat şi informaţiile potrivit cărora România ar fi unul dintre cele două state vecine Ucrainei în care se antrenează mercenari care ar urma să lupte pentru Ucraina.

 „În acest moment nu este luată o astfel de decizie. Astfel de decizii se iau în CSAT. Presupun că e vorba de insurgenţii care ar face antrenamente pe teritoriul altui stat. Eu nu am cunoştinţă de aşa ceva am văzut şi declaraţia primului ministru care spune că nu există aşa ceva”, a afirmat Marcel Ciolacu.

El a subliniat că „România nu este într-un conflict direct cu Rusia, România este alături de toate ţările civilizate împotriva unui dictator, unui criminal de război, care a atacat un alt stat suveran care a decis, democratic, ce parcurs îşi doreşte”.